назад
15.11.18

Реалізація права позбавлених волі громадян на безоплатну правову допомогу

колония15 листопада 2018 року з метою проведення роз’яснювальної роботи з питань реалізації і захисту прав людини в місцях позбавлення волі директором Черкаського МЦ з надання БВПД Станіславом Скіцем проведено робочу зустріч із засудженими у Черкаській виправній колонії №62. Під час зустрічі йшлося про першочергові проблеми, які виникають у позбавлених волі громадян, зокрема: відновлення втрачених документів, вступ у спадщину, УДЗ, та інші. 

До відома засуджених доведено, що згідно статті 13 Закону «Про безоплатну правову допомогу», безоплатна вторинна правова допомога – це вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя. Надано роз’яснення щодо діяльності системи БПД, прав громадян та можливостей їх захистити. Зокрема надано консультацію засудженому щодо питання про звільнення від відбування покарання у зв’язку з хворобою.

Поінформовано, що згідно ст. 154 Кримінально-виконавчого кодексу України подання про звільнення від відбування покарання внаслідок психічної хвороби надсилається до суду начальником органу або установи виконання покарань. Разом з поданням до суду надсилаються висновок спеціальної психіатричної експертної комісії й особова справа засудженого.         

Подання про звільнення від відбування покарання внаслідок іншої тяжкої хвороби подається до суду начальником органу або установи виконання покарань. Одночасно з поданням до суду надсилаються висновок лікарської комісії й особова справа засудженого. У поданні вказуються дані, які характеризують поведінку засудженого під час відбування покарання. Якщо особа, якій судом призначено покарання у виді громадських робіт або обмеження волі, має інвалідність першої чи другої групи, орган чи установа виконання покарань вносить подання до суду про її дострокове звільнення. Разом з поданням до суду надсилається висновок медико-соціальної експертної та спеціальної лікарської комісії.

По закінченню консультування у місцях перебування засуджених розміщено інформацію про діяльність та контакти Центру, порядок та підстави звернення щодо отримання безоплатної правової допомоги.