назад

Реалізація та захист виборчого права в Україні

image1У межах інформаційної кампанії «Я МАЮ ПРАВА ГОЛОСУ!» 20 березня інтегратор Бериславського місцевого центру з надання БВПД Катерина Кравчук провела тематичний захід «Актуальні питання виборчого права» для студентів III – IV курсів Бериславського педагогічного коледжу ім. В.Ф. Беньковського Херсонського державного університету.

Під час заходу Катерина Кравчук надала рекомендації студентам щодо реалізації виборчого права під час виборів, як потрібно діяти та куди звертатися у випадку порушення їхніх прав під час виборів.

image2Окрім того, учасники визначили принципи здійснення виборцями свого виборчого права, зокрема: добровільність, вільний вибір, таємність голосування та особисте голосування. Дані принципи закріплені в Законі України «Про вибори Президента України».

Протягом заходу, із використанням презентації, окремо розглянули такі питання:

  • нормативно-правова база виборчого процесу;
  • Державного реєстру виборців;
  • тимчасова зміна місця голосування без зміни виборчої адреси;
  • право голосування виборців за місцем перебування;
  • адміністративна та кримінальна відповідальність за порушення виборчих прав.

Докладніше – у презентації «Актуальні питання виборчого права»:11

Особливу увагу приділили нюансам перевірки включення до списку виборців, можливостям голосуванням не за місцем реєстрації та право голосу, перебуваючи за кордоном.

Катерина Кравчук запропонувала студентам зайти на сайт до Державного реєстру виборців та особисто перевірити себе у списку.

Більшість студентів твердо вирішила реалізувати свої виборчі права та проголосувати.