назад

Реалізуємо проект «Я МАЮ ПРАВО!»

SuR 180226 11Про можливості, що відкриває для кожного громадянина система безоплатної правової допомоги в частині реалізації своїх прав, захист прав вразливих категорій громадян, реалізацію загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!», форми співпраці з установами освіти йшла мова на черговій зустрічі, що відбулася 26 лютого зі слухачами Сумського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти.

На заході були присутні більше 150 осіб, серед яких: директори навчальних закладів, педагоги-організатори, вчителі математики, географії та економіки, музичного мистецтва, керівники гуртків науково-технічного напрямку.

SuR 180226 13

Наталія Поставська, начальник відділу моніторингу діяльності місцевих центрів, інформувала учасників  про можливість отримання первинної та вторинної правової допомоги у місцевих центрах з надання БВПД та їх структурних підрозділах – бюро правової допомоги. Таких точок доступу на Сумщині створено 18. Крім цього, роз`яснено види правової допомоги. Особливу увагу приділено вразливим категоріям населення, які можуть звернутися для отримання вторинної правової допомоги, а саме для вирішення справи клієнта буде задіяно адвоката за рахунок держави. У рамках Меморандуму про співпрацю, підписаного з Департаментом освіти і науки Сумської облдержадміністрації у серпні 2017 року, тісна взаємодія з установами освіти у проведенні правопросвітницьких заходів забезпечує правову обізнаність усіх учасників навчально-виховного процесу.

SuR 180226 12Під час  виступу Наталією Поставською наголошено про категорії громадян, які мають право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги. «Зростає довіра громадян до системи безоплатної правової допомоги. Вдвічі, у порівнянні з минулорічними показниками, зросла кількість звернень клієнтів, зареєстрованих у місцевих центрах Сумщини. Якщо у 2016 році їх було 12 580,  то у 2017 році  – 23 519».

Особливу увагу звернено на реалізацію в області проекту «Я МАЮ ПРАВО!». Учасників заходів інформовано про графік виїздів, з яким можна ознайомитися на веб-сайті Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області та сайт «Я МАЮ ПРАВО!», на якому розміщується актуальна правова інформація.

На сайті проекту Міністерства юстиції «Я МАЮ ПРАВО!» вже розміщено актуальну інформацію за темами:

          Як протидіяти домашньому насильству?

          Як діяти у разі обшуку підприємства?

          Як виконати рішення суду?

          Не отримуєш аліменти?

          Не знаєш, як оформити договір оренди землі?

          Не знаєш, як оформити субсидію?

          Забирають бізнес? Відбирають майно?

          Вимагають хабара за іспит чи навчання?

          Не знаєш, як вирішити спір?SuR 180226 14

 

У пУ приймальній Сумського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти кожен відвідувач може детально ознайомитися з рядом буклетів із правової тематики, у тому числі за проектом «Я МАЮ ПРАВО!».

По завершенні учасникам заходу повідомлено про Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103, інформовано про місцезнаходження Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області та Сумського місцевого центру з надання БВПД та поширено інформаційні буклети «Що таке безоплатна вторинна правова допомога та як її отримати?», «Бюро правової допомоги: ваш юридичний провідник», візитівки-календарі Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області, адреси місцевих центрів та бюро правової допомоги, різнотематичні буклети за проектом «Я МАЮ ПРАВО!». 

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1.
тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.