назад

Реформа адвокатури: чого очікувати від нового Закону?

гол

У п’ятницю, 16 лютого, у Рівному відбулася відкрита дискусія на тему змін до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», організована ВГО «Асоціація правників України».

Участь у дискусії традиційно взяли фахівці системи БПД Рівненщини на чолі з директором Регіонального центру Василем Овдіюком, а також адвокати, що працюють у системі безоплатної правової допомоги та співпрацюють з нею. 

Учасникам відкритої дискусії обґрунтували основні пункти змін до законодавства про адвокатуру, а присутні адвокати висловили свою позицію.

Зокрема, Василь Овдіюк зазначив, що у проекті закону недостатньо виписаний правовий механізм регулювання взаємовідносин адвокатів, які надають БВПД. Окрім того, директор Регіонального центру наголосив на необхідності зменшення податкового навантаження на адвокатів, що надають БПД соціально-незахищеним верствам населення, а також про відсутність у проекті законі поняття доручення як підстави для підтвердження повноважень захисника.

1

Голова Ради адвокатів Рівненської області Сергій Удовиченко виступив проти будь-яких змін, які стосуються самоврядування адвокатури. Він вважає, що змінювати існуючу модель самоврядування не варто, оскільки вона себе виправдала і є оптимальною. «Те, що сьогодні пропонується законопроектом неприйнятно, це загрожує незалежності адвокатського самоврядування», – наголосив Сергій Удовиченко.

2

Таку ж позицію підтримала і голова Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Рівненщини Світлана Сурікова. «Законопроект є «сирим» і не відповідає інтересам адвокатів. Він перетворює незалежну адвокатуру України на залежну. До того ж, тих пунктів які стосуються соціальних прав і гарантій адвокатів, немає, але вони, передусім, мали б бути у зміненому законі», – зауважила Світлана Сурікова.

Також на дискусії був присутній адвокат, Президент Асоціації правників України (2013-2017 рр.) Денис Бугай, який пояснив основні пункти змін ЗУ та вислухав пропозиції адвокатів.

Нагадаємо, нещодавно в Регіональному центрі відбувся круглий стіл з обговорення запропонованих змін до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»

Довідково: Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою м. Рівне, вул. Кавказька, 7. Тел. (0362) 46-01-09, (067) 604-59-55 (цілодобово). Телефон безкоштовної гарячої лінії 0 800 213 103 (цілодобово).