назад
17.08.18

Регіональна взаємодія сприятиме захисту прав осіб, постраждалих від торгівлі людьми

39319419 1058733770955678 6318651011363766272 nМіжвідомчий моніторинговий візит до Чернігівської області мав на меті оцінити, наскільки комплексно та ефективно взаємодіє місцева влада у питаннях протидії торгівлі людьми, виявлення та допомоги людям, які постраждали від таких злочинів. До моніторингової місії долучилися фахівці системи безоплатної правової допомоги, які поділилися досвідом правопросвітницьких заходів з цієї тематики та питаннями правової допомоги постраждалим від трудової експлуатації.

 

Під час візиту представники різних відомств поділилися практикою, яка склалася у регіоні, та визначили проблемні питання у протидії торгівлі людьми як на місцевому, так і національному рівнях.

Зокрема, під час дискусій заступник директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олена Сінчук наголосила, що такі постраждалі мають отримувати безоплатну вторинну правову допомогу, водночас не належать до категорії суб’єктів права на такий вид допомоги. У зв’язку з цим ініційовано внесення змін до профільного Закону «Про безоплатну правову допомогу». «Підготовлений Координаційним центром законопроект схвалений Урядом та зареєстрований у Верховній Раді (законопроект №8607 від 13.07.2018 р.),  зазначила Олена Сінчук. – Тож ми сподіваємося, що правовий захист постраждалих від торгівлі людьми буде посилено». Також було наголошено на необхідності тренінгів для адвокатів, які допоможуть якісно та ефективно надавати правову допомогу таким постраждалим.

16.08.2018 chernigiv 2

Символічно, що захід відбувся напередодні Міжнародного дня пам’яті жертв работоргівлі та її ліквідації, який відзначається 23 серпня. Попри те, що рабство було скасовано і засуджено на міжнародному рівні, наразі воно існує в нових формах і зачіпає сьогодні мільйони людей в усьому світі.

«За даними ООН, щороку мільйони людей стають жертвами обману, перетворюються на «живий товар» і зазнають експлуатації. Так звана «нова работоргівля» стала однією з найбільш масштабних проблем сучасності. Ця проблема актуальна і для України, де ми спостерігаємо сплеск трудової міграції і наші громадяни часто потрапляють в «трудове рабство», – зазначила Олена Сінчук, коментуючи підсумки візиту.

16.08.2018 chernigiv 1

На заході була представлена правопросвітницька робота регіонального та місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у цьому контексті. Йшлося про спільні з партнерами семінари, тренінги, відкриті уроки, лекції, вуличні акції, проведені на теми «Попередження зовнішньої нелегальної трудової міграції та торгівлі людьми», «Виїзд неповнолітніх дітей громадян України за кордон», «Сексуальне насильство і механізми захисту», «Запобігання торгівлі людьми», «Захист дітей, які стали жертвами сексуальної експлуатації» та ін.

Учасники моніторингового візиту домовились про координацію зусиль щодо посилення захисту осіб, які постраждали від торгівлі людьми.

Участь в заході взяли представники територіальних підрозділів Міністерства юстиції, Державної служби зайнятості та Державної інспекції з питань праці, обласної державної адміністрації, громадських організацій та інші.

Довідково. Моніторингові візити у регіони України організовуються Мінсоцполітики на виконання Державної соціальної програми протидії торгівлі людьми до 2020 року та з метою огляду діяльності органів місцевої влади у розбудові Національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми на регіональному рівні.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook            YouTube YouTube             Google Google+       тTwitter