назад

Регіональний центр поглиблює зв’язки з міськими структурами задля правового захисту полтавців

gerb0609

06 вересня 2017 року в рамках реалізації Меморандуму про співробітництво між Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області та Полтавським міськвиконкомом відбулися робочі зустрічі фахівців системи та місцевої влади щодо розширення доступу мешканців громади  до правової допомоги. 

         Перший заступник директора Регіонального центру Микола Лахижа, директор Першого полтавського місцевого центру Ігор Рибас та директор Другого полтавського  місцевого центру Людмила Бубир на зустрічі з директором Комунальної організації «Інститут розвитку міста» Юрієм Левченком обговорили питання підготовки та реалізації спільних проектів інформування мешканців міста з правових питань, підготовки методичних та інформаційних матеріалів, розробки грантових проектів тощо.

         «Поглиблення співпраці структур системи безоплатної правової допомоги з міськвиконкомом має позитивно вплинути на забезпечення захисту прав полтавців» – відзначив Микола Лахижа.

Фахівці Регіонального та місцевих центрів наголосили на необхідності об’єднання зусиль системи БВПД та місцевої влади задля того, щоб громадяни  не лише були поінформовані про свої права, як у відповідних ЗМІ, так і під час правопросвітницьких заходів, а й могли на практиці відчути правовий захист держави, звернувшись не лише до місцевих центрів, а й до мережі мобільних та дистанційних пунктів, які діють в обласному центрі. Директори місцевих центрів зазначили на важливості  наближення правової допомоги для жителів громади, насамперед громадян з обмеженими фізичними можливостями передусім через отримання консультацій у скайп-режимі, отримання адресної правової допомоги за місцем проживання або перебування.

«Правова допомога має бути доступна для кожного жителя міста, незалежно від їх  майнового стану та стану здоровя»-  зазначила Людмила Бубир.

         Важливим напрямом  співпраці з місцевою владою є посилання правових можливостей територіальних громад, ключовим завданням у цьому є проведення широкої правоопросвітницької роботи серед жителів міста. Фахівцями системи БВПД області ведеться системна робота щодо правової освіти населення і розпочинається з правового інформування учнів, студентів, молоді. При проведенні правопросвітницької роботи напрацьований цілий  сфектр форм правопросвітництва, які проводяться у вигляді лекцій, бесід, круглих столів, вікторин, брейн-рингів, тощо та сприяють інформуванню підростаючого покоління про їх права та можливості їх захисту.

Не випадково у рамках комунікацій з представниками міської ради фахівці системи БВПД зустрілися з  директором Полтавського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ольгою Будніковою та досягнули домовленостей щодо поглиблення співпраці з питань захисту прав громадян.

Довідково. Комунальна організація «Інститут розвитку міста» Полтавської міської ради для успішного розвитку міста, реалізації стратегічних завдань, удосконалення інфраструктури економічного розвитку, сприяння ефективного розвитку і використання потенціалу м. Полтава. До основних напрямів його діяльності належать: аналіз існуючих проблем розвитку міста, визначення пріоритетів, моніторинг ефективності систем управління; створення аналітичних довідок по практичному вирішенню проблем розвитку; підбір консультативних організацій, експертів для вирішення проблем; розробка та впровадження перспективних програм для розвитку, пошук партнерів для регіональної та міжнародної співпраці, супровід міжнародних проектів; розробка брендингу міста, організація тренінгів, семінарів, конференцій.

Полтавський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді є спеціальним закладом, що надає соціальні послуги сім’ям, дітям та молоді, які перебувають у складних життєвих умовах. З метою профілактики негативних явищ у молодіжному середовищі та пропаганди здорового способу життя Полтавським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді  проводяться загальноміські акції.

 З метою запобігання рецидивів дитячої злочинності, відкрито консультативні пункти в виправно-трудовій колонії № 64, Полтавському слідчому ізоляторі № 23. Проводиться групова та індивідуальна робота з неповнолітніми, які знаходяться під слідством та робота по адаптації у новому соціальному середовищі молоді, яка звільняється з місць позбавлення волі.

Центр здійснює заходи, спрямовані на соціальну та психологічну адаптацію дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування з метою підготовки їх до самостійного життя. Працівники Центру проводять для вихованців інтернатів інформаційні та мистецькі заходи.

Проведення подібних комунікативних заходів спільно з структурами міської ради сприяє не лише конструктивному діалогу між сторонами, а  й налагодженню  більш тісної співпраці задля розширення доступу жителів м. Полтави до безоплатної правової допомоги. 

Нагадуємо, що реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу громадяни можуть звернувшись до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області, який  знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Європейська 37/40, тел. (0532) 56-26-66. Жителі Полтави можуть отримати  безоплатну правову допомогу звернувшись до Першого та  Другого полтавських місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Перший полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою:м. Полтава, вул. Міщенка 2, тел.(0532) 50-27-22.   

Другий полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою:м. Полтава, вул. Європейська 37/40, тел.. (0532) 56-02-88.