назад
09.10.17

Регіональний центр продовжує правове інформування громадян

DSCN0650

У рамках відзначення Всеукраїнського тижня правових знань, Регіональний центр з надання БВПД у Полтавській області провів низку правопросвітницьких заходів для різних цільових груп, що спрямовані на  посилення правових можливостей жителів Полтавщини.

 Так, 02 жовтня 2017 року, у рамках співпраці з Полтавським обласним центром перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій, з метою надання державним службовцям необхідного обсягу правових знань та інформування про систему безоплатної правової допомоги на базі центру відбувся черговий правопросвітницький захід. Перший заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної  вторинної правової допомоги у полтавській області Микола Лахижа прочитав лекцію на тему «Європейська інтеграція: правові та організаційні основи» для державних службовців.

Під час заходу слухачі дізналися про поняття європейського адміністративного простору, механізми прийняття та реалізації нормативно-правових актів тощо.

«Система безоплатної правової допомоги в Україні є новою інституцією, для подальшого розвитку системи для нас дуже важливим є запровадження позитивного досвіду європейських країн, його адаптація та впровадження з урахуванням вимог сьогодення та правової системи нашої держави. Це вимагає детального вивчення суті поставлених питань, тому доцільним є ознайомлення із зарубіжною практикою задля її належної  реалізації», – зазначив Микола Лахижа.DSCN0652

03 жовтня 2017 року директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Олександр Черчатий провів практичне заняття для державних службовців апарату та структурних підрозділів обласної державної адміністрації.

 «Значну роль в роботі державних службовців відіграє їх вміння орієнтуватися у нормах чинного  законодавства, пов’язаних з виконанням своїх безпосередніх обов’язків. Одним із ключових завдань, яке впроваджується системою безоплатної правової допомоги є посилення правових можливостей територіальних громад, що передбачає надання правової допомоги не лише окремим клієнтам, а й територіальним громадам в цілому, чому сприяє правопросвітницька робота фахівців Регіонального і місцевих центрів та бюро правової допомоги» – повідомив Олександр Черчатий.

 Керівник Регіонального центру також розповів про проведення в області кущових семінарів із циклу «Актуальні питання розвитку правової спроможності територіальних громад на Полтавщині», які є ефективною формою правового інформування представників органів місцевого самоврядування. Дані заходи дозволяють не лише донести до представників територіальних громад актуальні правові питання, а й налагодити більш тісні зв’язки, дізнатися про проблемні питання та шукати шляхи їх вирішення.

 «Посилення правової спроможності територіальних громад  можливе лише у випадку консолідації зусиль всіх державних інституції та громадськості.  Першочерговим завданням є правове інформування громадян про їх права, щоб  вони могли користуватися та захищати їх у повсякденному житті» – зазначив Олександр Черчатий.

Директор Регіонального центру також  розповів про участь фахівців системи БВПД області у реалізації Загальнонаціонального проекту «Я МАЮ ПРАВО!», який стартував 07 червня цього року та спрямований на підвищення правової свідомості українців та інформування громадян щодо механізмів захисту їхніх прав у повсякденному житті у правовий спосіб.

         З метою правового інформування населення, 02 жовтня 2017 року,  заступник начальника відділу комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації Регіонального центру з надання БВПД у Полтавській області Юлія Козаченко провела захід для педагогічного колективу Полтавської загальноосвітньої школи № 29. Фахівець розповіла про структуру, діяльність системи безоплатної правової допомоги на Полтавщині, надала інформацію про кількість звернень громадян до фахівців та повідомила, що адвокатами, які співпрацюють із системою БВПД лише за 9 місяців в Полтавській області вирішено понад 1400 справ на користь клієнтів (лише по кримінальному процесу). Присутні також дізналися про правопросвітницьку діяльність фахівців Регіонального, місцевих центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги, загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я маю право!.

 «Правопросвітницька діяльність є системною роботою фахівців Регіонального, місцевих центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги, яка направлена в першу чергу на інформування громадян про їх права, шляхи їх реалізації та захисту. Дані заходи проводяться для різних цільових груп, тому дозволяють задовольнити потреби населення на отримання відповідної правової інформації» – повідомила Юлія Козаченко та запросила представників навчального закладу до співпраці з фахівцями системи для посилення правових можливостей як педагогічних працівників, так і батьків та учнів навчального закладу.

Довідково. Всеукраїнський тиждень правових знань проводиться щорічно у рамках відзначення 08 жовтня Дня юриста. Проведення заходів у рамках Всеукраїнського тижня права до Дня юриста передбачено пунктом 20 Національної програми правової освіти населення, затвердженої Указом Президента України від 18 жовтня 2001 року N 992/2001. Вищезазначеним пунктом Програми передбачено проведення напередодні Дня юриста заходів з поширення серед населення знань про право і державу, інформування  громадян  про правову політику держави, стан законності і  правопорядку, забезпечення прав і свобод людини.