назад

Регіональний центр провів інформаційну годину з представниками Чорноморського відділення поліції

chornomorsk vp 4

31 травня 2018 року фахівці Регіонального центру провели семінар для особового складу Чорноморського відділення поліції Овідіопольського відділу поліції ГУНП в Одеській області на тему: «Законність затримання та своєчасне інформування Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги».

Від Регіонального центру з надання БВПД в Одеській області доповідачами виступили Олександр Мхітарян, начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів, та начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Альбіна Гаврильчик. Від Управління забезпечення прав людини на заході виступив старший інспектор з особливих доручень відділу уповноважених Голови з питань контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності Іван Рожкован.

chornomorsk vp 3

chornomorsk vp 2

Під час зустрічі обговорили Порядок інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під варто, затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2011 року № 1363. Відповідно до вимог вказаного Порядку, негайно після фактичного затримання особи, суб’єкт подання інформації повідомляє про це відповідному Регіональному центру.

Після внесення змін до статті 236 Кримінального процесуального кодексу України є обов’язковим фіксування обшуку за допомогою аудіо- та відеозапису. Для участі в проведенні обшуку може бути запрошений захисник.

Незалежно від стадії цієї слідчої дії слідчий, прокурор, інша службова особа, яка бере участь у проведенні обшуку, зобов’язані допустити на місце його проведення захисника чи адвоката, повноваження якого підтверджуються згідно з положеннями статті 50 Кримінального процесуального кодексу України. Неявка адвоката, представника для участі у проведенні обшуку протягом трьох годин не перешкоджає проведенню обшуку.

chornomorsk vp 4

chornomorsk vp 1

Довідково.

З початку серпня 2016 року з метою забезпечення прав затриманих Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги співпрацює з підрозділом забезпечення прав людини територіальних органів Національної поліції.

Головними завданнями співпраці є розгляд питань щодо виявлення фактів порушення строків інформування Центр органами та підрозділами поліції про випадки затримання осіб, а також попередження та недопущення випадків порушення права затриманих осіб на своєчасну безоплатну правову допомогу та захист.

Повідомлення про затримання осіб приймаються та обробляються центром цілодобово за телефоном (048) 726-22-23. Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.