назад

Регіональний центр провів семінар для працівників органів поліції

portofr vp 2Сьогодні, 08 лютого 2018 року, відбувся семінар для особового складу Портофранківського відділення поліції Приморського відділу поліції у м. Одесі ГУ НП в Одеській області на тему: «Законність затримання та своєчасне інформування Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги».

Від Регіонального центру з надання БВПД в Одеській області доповідачами виступили Олександр Мхітарян, начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів, та начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Альбіна Гаврильчик. Від Управління забезпечення прав людини на заході виступив старший інспектор з особливих доручень відділу уповноважених Голови з питань контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності Іван Рожкован.

Олександр Мхітарян зазначив, що з початку серпня 2016 року з метою забезпечення прав затриманих Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги співпрацює з підрозділом забезпечення прав людини територіальних органів Національної поліції.

Головними завданнями співпраці є розгляд питань щодо виявлення фактів порушення строків інформування Центру органами та підрозділами поліції про випадки затримання осіб, а також попередження та недопущення випадків порушення права затриманих осіб на своєчасну безоплатну правову допомогу та захист.

Як зазначив представник Центру, фактичним моментом затримання особи слід вважати будь-яке обмеження її права на вільне переміщення, про що негайно слід повідомляти Регіональний центр для своєчасного забезпечення такій особі правничої допомоги.

portofr vp 1

Відмова затриманого від адвоката обов’язково повинна бути оформлена в присутності адвоката.

Також розглянуті колізійні питання щодо надання правничої допомоги особам під час обшуку та щодо оформлення процесуальних документів за участю адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу.

Альбіна Гаврильчик розповіла присутнім, що з метою забезпечення належного надання правової допомоги затриманим особам, Постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2011 року № 1363 затверджено Порядок інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Відповідно до вимог вказаного Порядку, негайно після фактичного затримання особи, суб’єкт подання інформації повідомляє про це відповідному Регіональному центру.

portofr vp 3

Вона наголосила, що негайно після фактичного затримання особи уповноважена службова особа повинна повідомити Регіональному центру з надання БВПД за допомогою телефонного або іншого зв’язку відомості про затриманого. Після отримання повідомлення черговий центру призначає захисника та видає доручення.

Також звернули увагу на зміст процесуальних рішень, які приймаються слідчими. Представники Регіонального центру зауважили, що відповідно до норм чинного законодавства, захисник може бути залучений слідчими у випадках та в порядку, визначених статтями 49 та 53 КПК України з моменту набуття особою статусу підозрюваного.

portofr vp 2

Повідомлення про затримання осіб приймаються та обробляються центром цілодобово за телефоном (048) 726-22-23. Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.