назад

Регіональний центр проводить роботу щодо забезпечення права на захист осіб, які потребують психіатричної допомоги

1

16 січня заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Рівненській області Сергій Іллюк спільно з представниками Департаменту з питань запобігання неналежного поводження в діяльності установ освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення Департаменту з питань реалізації Національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Оленою Темченко та Володимиром Шурдуком відвідали Комунальний заклад «Острозька обласна психіатрична лікарня».

Під час проведення візиту адміністрацією психіатричної лікарні ознайомлено учасників з умовами перебування осіб у зазначеному медичному закладі.

 5

Також, під час проведення спільної наради, серед інших питань, також обговорено стан роботи щодо залучення захисників для продовження, зміни або припинення застосування примусових заходів медичного характеру. Загалом, відмічено, що протягом часу діяльності Регіонального центру, особливих проблем при виконанні ухвал судів у вказаній категорії справ не виникало. Так, у 2017 році Острозьким районним судом адвокати залучались для надання безоплатної правової допомоги у всіх 74 випадках, де медичним закладом подавались відповідні заяви.

 3

Окремими питанням висвітлено проблему щодо залучення адвокатів для здійснення представництва при вирішенні питання про надання особі психіатричної допомоги в примусовому порядку, яка розглядається згідно норми Цивільного процесуального кодексу України.

 4

Керівництву установи роз’яснено порядок залучення адвокатів у таких справах, де клієнт є недієздатною або обмежено дієздатною особою, та надано інформацію про місцеві центри області, які надають відповідні послуги.

2