назад

Регіональний центр спільно з Управлінням забезпечення прав людини провів лекцію з особовим складом Шевченківського відділу поліції

seminar poliziya09 листопада 2017 року начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру з надання БВПД в Одеській області Альбіна Гаврильчик та старший інспектор з особливих доручень відділу уповноважених Голови з питань контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності Управління забезпечення прав людини Іван Рожкован провели консультування у Шевченківському ВП Приморського ВП у м. Одесі ГУНП в Одеській області. 

На заході  були присутні заступник начальника СВ Шевченківського ВП Приморського ВП у м. Одесі ГУНП в Одеській області Папікян Е.Г. та слідчі Шевченківського ВП Приморського ВП у м. Одесі ГУНП.

Було обговорено Порядок інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, затверджений постановою КМУ від 28.12.2011 року №1363 в частині механізму інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання, було розглянуто питання, які відомості є обов’язковими під час повідомлення про затримання особи.

Іван Рожкован роз’яснив порядок складення протоколу затримання особи, підозрюваної у вчиненні кримінального правопорушення. Він звернув увагу слідчих, що в протоколі затримання зазначаються: місце, дата і точний час (година і хвилини) затримання відповідно до положень статті 209 КПК; підстави затримання; результати особистого обшуку; клопотання, заяви чи скарги затриманого, якщо такі надходили; повний перелік процесуальних прав та обов’язків затриманого.

Альбіна Гаврильчик розповіла про доповнення, які були внесені до Порядку інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою згідно з Постановою КМУ №793 від 18.10.2017 року.  Пунктом 31 Порядку передбачено, що про випадки затримання, про які суб’єктом подання інформації не було здійснено повідомлення згідно з вимогами Порядку, може повідомити Уповноважений з прав людини у разі виявлення таких випадків під час відвідування місць, в яких примусово тримаються особи за судовим рішенням або рішенням адміністративного органу (докладніше тут).

Також, Альбіна Гаврильчик звернула увагу слідчих на необхідність дотримання вимог статті 110 КПК України при винесенні постанов в порядку ст.ст. 49, 53 КПК України. Вона зазначила, що згідно ч.5 ст. 110 КПК України постанови, особливо ті, що винесені в порядку ст. 53 КПК України, мають містити мотиви прийняття постанови, їх обґрунтування та посилання на положення КПК України. В резолютивній частині постанови обов’язково має бути зазначена особа, якій належить виконати постанову.

У ході зустрічі Іван Рожкован разом з заступником начальника СВ Шевченківського ВП Приморського ВП у м. Одесі ГУНП в Одеській області Папікяном Е.Г. та слідчим СВ Шевченківського ВП Приморського ВП у м. Одесі ГУНП в Одеській області Кумайгородським С.Г. обговорили з присутніми вимоги статей 52, 54 КПК України, а саме зазначили, що відмова від захисника або його заміна повинна відбуватися виключно в присутності захисника після надання можливості для конфіденційного спілкування. Така відмова або заміна фіксується у протоколі процесуальної дії. Також було обговорено питання про те, що відмова від захисника у випадках, коли участь його є обов’язковою, не приймається. 

—————— 

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області:

Адреса: вул. Льва Толстого, 6, м. Одеса, 65023, Україна. Телефон: (048) 726-22-23. 

Електронна адреса:  office.odesa@legalaid.od.ua

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 

0-800-213-103