назад

Регіональний центр увійшов до складу Координаційної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми

koor rada gubko 615 червня 2018 року в одеській мерії відбулося перше засідання Координаційної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми.

Координаційну раду з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми створено відповідно до розпорядження Одеського міського голови від 25.04.2018 р №297.

До складу Координаційної ради увійшли депутати, представники виконавчих органів Одеської міської ради, громадських організацій, підприємств та установ.

Від системи безоплатної правової допомоги членом Координаційної ради стала в.о.заступника директора Регіонального центру Вікторія Губко.

koor rada gubko 4

koor rada gubko 2

koor rada gubko 7

Перше засідання Координаційної ради очолила заступник Одеського міського голови Світлана Бедрега. Віце-мер зазначила, що питання, розглядом яких буде займатися Координаційна рада, є одними з пріоритетних у державній політиці та діяльності міської влади.

«Одеса має напрацювання в цих напрямках. Більшість структурних підрозділів виконавчої влади, що увійшли до складу Координаційної ради, причетні до вирішення питань сім’ї, гендерної рівності, запобігання насильству. Упорядкувати і систематизувати цю роботу допоможе і створене при департаменті праці та соціальної політики управління сімейної та гендерної політики. Співпраця з представниками громадських організацій, професіоналізм членів Координаційної ради – запорука прийняття ефективних рішень і досягнення позитивних результатів», – зазначила Світлана Бедрега.

Учасники засідання обговорили пропозиції щодо формування плану роботи Координаційної ради на 2018 рік.

На засіданні було розглянуто питання про реалізацію проекту «Комплексний підхід до вирішення проблеми насильства щодо жінок та дівчат в Україні» в рамках співпраці з Фондом Народонаселення ООН (UNFPA) в Україні, з представниками якого Одеською міською радою підписано відповідний Меморандум.

Директор департаменту праці та соціальної політики Олена Китайська зазначила, що в рамках проекту на базі Одеського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді буде створено Центр допомоги жінкам, постраждалим від насильства. У Центрі будуть надаватися соціальні та психологічні послуги жителям міста, які постраждали від домашнього насильства і насильства за ознакою статі.

Також передбачено створення спеціалізованої групи експертів з питання сприяння реалізації державної політики у сфері запобігання та протидії насильству за ознакою статі та домашньому насильству з метою проведення комплексного аналізу ситуації в Одесі, розробки методичних рекомендацій щодо взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у цій сфері, і надання допомоги постраждалим.

Для більш ефективної організації роботи Координаційної ради його члени підтримали пропозицію про створення міжсекторальних підгруп, які будуть працювати в певних напрямках, що дасть можливість глибше вивчати питання, що розглядаються на засіданнях.

Представник Регіонального центру Вікторія Губко увійде у дві міжсекторальні робочі групи – з питань гендерної рівності та з запобігання та протидії домашньому насильству.

На засіданні Вікторія Губко запропонувала до формування плану роботи Координаційної ради наступне:

  • створення спільної узгодженої системи перенаправлення осіб, постраждалих від насильства в сім’ї, між суб’єктами, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії насильству;
  • надання методичних рекомендацій щодо міжвідомчої взаємодії під час здійснення заходів з попередження насильства та надання постраждалим;
  • проведення міжвідомчих спеціалізованих тренінгів, семінарів для спеціалістів на тематику запобігання та протидії насильству, забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків, протидії торгівлі людьми;
  • проведення інформаційно-просвітницьких заходів центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги щодо запобігання та протидії насильству, протидії торгівлі людьми;
  • проведення інформаційних кампаній та обміну досвідом.
Довідково.

07 січня 2018 року набрав чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» (опубліковано в газеті «Голос України» №4 (6759), яким внесено зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Зокрема, розширено доступ до безоплатної вторинної правової допомоги для осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, а також – для дітей.

Центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги отримали нові повноваження щодо роботи із цією категорією, які полягають у:

– Забезпеченні надання безоплатної правової допомоги постраждалим особам, у тому числі на базі загальних та спеціальних служб підтримки постраждалих осіб;
– Взаємодії із іншими суб’єктами, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству;
– Звітування про результати здійснення повноважень у сфері запобігання та протидії домашньому насильству.