назад

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області інформує учасників АТО

Важливо знати

IMG ATO►Звернутись до банку із проханням зупинити нарахування відсотків та неустойки Вам необхідно особисто, однак деякі банки надають можливість представництва інтересів учасника АТО близькими родичами. Крім того, з проханням здійснити реструктуризацію Ви можете звернутись особисто або через представника за довіреністю чи адвоката. 
►Довідка про призов військовозобов’язаного на військову службу або витяг з наказу чи довідка про зарахування до списків військової частини, які видаються військовою частиною, можуть видаватись родинам військовозобов’язаних та резервістів для пред’явлення їх за місцем вимоги.
►Без попередньої консультації із юристом бажано не підписувати ніяких документів, що пропонуються банком для підписання (додаткових угод, заяв тощо).
►У Постанові Правління Національного банку України від 06.08.2009 № 461 «Про заходи щодо забезпечення погашення кредитів» банкам рекомендовано здійснювати реструктуризацію кредитної заборгованості позичальникам, що потрапили у скрутне матеріальне становище. Таким чином, при зверненні необхідно посилатись на дану Постанову та надсилати копію листа до НБУ та Міноборони з метою підвищення шансів на отримання позитивного рішення.
►Необхідно обов’язково зберігати всі розрахункові документи (квитанції, чеки тощо) протягом трьох років.
►Після повної сплати коштів по кредиту необхідно отримати у представників Банку довідку про відсутність заборгованості.
►Ряд банків (Дельта Банк, Приватбанк, Universal bank) у разі смерті або отримання інвалідності учасником АТО прощають кредитну заборгованість. З процедурою та переліком документів можна ознайомитись на сайтах вказаних банків.
►Статус осіб, що беруть добровільну участь у недержавних військових формуваннях не визначений законодавством, тому можуть виникати проблеми з отриманням вказаних пільг такими особами. Однак, необхідно зберігати усі документи, що підтверджують участь в АТО на добровільних засадах, для захисту прав таких осіб в майбутньому.

 
 
Вид платежу Встановлена законом пільга Період дії пільги Нормативне обґрунтування Порядок отримання 
Тіло кре-диту Не передбачена п.3.3 Постанови Правління Національного банку України від 06.08.2009 № 461 «Про заходи щодо забезпечення погашення кредитів»

Звернутись до банку з письмовою заявою про  проведення реструктуризації та додати документи, що підтверджують проходження військової служби або іншу участь в АТО, а також скрутне матеріальне становище (копію довідки про розмір заробітної плати, копію  довідки про доходи).

АЛЕ: реструктуризація проводиться тільки у випадку згоди на це банку.

Від-сотки за ко-ристува-ння кре-ди-том Звільнення від сплати

Для військовослужбовців з початку (18 березня 2014 року) і до закінчення особливого  періоду.

Для  резервістів  та військовозобо-в’язанихз  моменту призову  під  час  мобілізації  і до закінчення особливого періоду.

п. 15 ст. 14 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей»

 

Лист Національного Банку України від 02.09.2014 N 18-112/48620

 

Лист Міністерства оборони України від 21.08.2014 р. N 322/2/7142

Банки під час дії особливого періоду не мають право нараховувати відсотки, а у випадку нарахування зобов’язані їх списувати.

Для реалізації вказаного права необхідно письмово повідомити банк, що Ви проходите військову службу та надати підтверджуючий документ (копію військового квитка з відповідною службовою відміткою, копію довідки про призов військовозобов’язаного на військову службу, копію витягу із наказу або довідка про зарахування до списків військової частини, які видаються військовою частиною (для резервістів)). 

Штраф/ пеня за не своє-часну  Звільнення від сплати Для військовослуж-бовців з початку (18 березня 2014 року) і до закінчення  п. 15 ст. 14 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців 

Банки під час особливого періоду не мають права нараховувати неустойку (штраф, пеню), а у випадку нарахування зобов’язані її списувати по кредиту у разі невиконання зобов’язань військовослужбовцем.

Для реалізації вказаного права необхідно 

спла-ту платежів по кре-диту 

особливого  періоду.

Для  резервістів  та  військово-зобов’язаних – з  моменту призову  під час  мобілізації  і до закінчення особливого періоду.

жбовців та членів їх сімей»

 

Лист Національного Банку України від 02.09.2014 N 18-112/48620

 

Лист Міністерства оборони України від 21.08.2014 р. N 322/2/7142

письмово повідомити банк, що Ви проходите військову службу та надати підтверджуючий документ (копію військового квитка з відповідною службовою відміткою, копію довідки про призов військовозобов’язаного на військову службу, копію витягу із наказу або довідка про зарахування до списків військової частини, які видаються військовою частиною (для резервістів)).  
Комі-сія по кре-диту Не передбачена Звернутись до банку з письмовою заявою про  проведення реструктуризації та додати документи, що підтверджують проходження військової служби або іншу участь в АТО, а також скрутне матеріальне становище (копію довідки про розмір заробітної плати, копію  довідки про доходи). При зверненні до банку із заявою про реструктуризацію обов’язково необхідно вказати про реструктуризацію (або відстрочку) сплати комісії по кредиту.

Вид платежу