назад

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області рекомендує

juridi4eskie uslugi     Встановлюємо факти, що мають юридичне значення

Як діяти, якщо ви втратили документи, які дають вам право розпоряджатися своїм майном? Як відновити свідоцтво про шлюб, документи про народження дитини? Ці та інші факти називаються фактами, що мають юридичне значення – тобто такі, з якими закон пов’язує виникнення, зміну або припинення правовідносин. Як встановити такі факти у випадку втрати відповідних документів, ми розкажемо у цій статті.

Можливість вирішення цієї проблеми врегульована цивільним законодавством. Так, ст.256 Цивільного процесуального Кодексу України передбачено можливість встановити факт, що має юридичне значення, в судовому порядку. Але для можливості звернення до суду необхідна наявність певних умов. Наприклад, справи про встановлення факту належності особі паспорта, військового квитка, квитка про членство в об’єднанні громадян, а також свідоцтв, що їх видають органи державної реєстрації актів цивільного стану, судовому розгляду в окремому провадженні не підлягають.
Тож за яких умов можна звернутися до суду? 

В порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо:

► згідно із законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; 
► чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; 
► заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; 
► встановлення факту не пов’язується з наступним вирішенням спору про право.

У ст. 256 ЦПК України наведений невичерпний перелік юридичних фактів, які можуть бути встановлені в судовому порядку, тобто суд розглядає справи про встановлення факту:
1) родинних відносин між фізичними особами;
2) перебування фізичної особи на утриманні;
3) каліцтва, якщо це потрібно для призначення пенсії або одержання допомоги по загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню;
4) реєстрації шлюбу, розірвання шлюбу, усиновлення;
5) проживання однією сім’єю чоловіка та жінки без шлюбу;
6) належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім’я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з ім’ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті;
7) народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом
державної реєстрації актів цивільного стану факту народження;
8) смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної
реєстрації актів цивільного стану факту смерті;
9) смерті особи, яка пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або
дають підстави вважати її загиблою від певного нещасного випадку внаслідок
надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

У судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення. Щоб встановити факт, який має юридичне значення, у судовому порядку, особі потрібно подати заяву, а люди, яких торкається питання встановлення цього факту, будуть зацікавленими особами.

Заява про встановлення фактів, які мають юридичне значення подається до суду за місцем проживання; має відповідати вимогам ст.58 Цивільного процесуального кодексу України щодо належності доказів та загальним вимогам, встановленим ст.119 ЦПК України і містити:
– причини неможливості отримання або відновлення документа, що посвідчує цей факт;
– найменування суду, до якого вона подається (ч.1 п.1 ст.119 ЦПК України);
– до заяви додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника, якщо позовна заява подається представником позивача;
– повне ім’я представника, його місце проживання, поштовий індекс та відомості
про номери засобів зв’язку;
– до заяви повинні бути додані документи, що підтверджують сплату судового збору;
– заява, подана однією особою, може містити вимоги про встановлення декількох фактів, що мають юридичне значення, які підлягають розгляду судом в одному провадженні.

Якщо Вам складно самим скласти таку заяву, або ви не знаєте, куди звернутися із проблемою втрати документів, і ви маєте право на адвоката за рахунок держави, – звертайтеся до місцевих центрів з надання БВПД на Львівщині:

► Перший львівський місцевий центр: м. Львів, вул. Генерала Чупринки, 71;
► Другий львівський місцевий центр: м. Львів, вул. Винниченка, 30;
► Буський місцевий центр: м. Буськ, вул. Петрушевича, 8;
► Самбірський місцевий центр: м. Самбір, вул. Завокзальна, 1а;
► Стрийський місцевий центр: м. Стрий, вул. О. Бачинської, 1А;
► Червоноградський місцевий центр: м. Червоноград, проспект Шевченка, 21.

Крім цього, отримати відповіді на запитання, що стосуються безоплатної правової допомоги – уточнити категорії осіб, що мають право на безоплатну правову допомогу тощо – можна, зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.