назад
10.05.18

Регіональний центр з надання БВПД у місті Києві звернувся до Нацполіції щодо порушення права на захист

10.05.2018   handcuffsКоординаційний центр з надання правової допомоги (КЦ) звертає увагу керівництва Національної поліції України на факт порушення права на захист вісьмох молодих хлопців, яких примусово затримали 8 травня ц.р. представники Нацполіції у столичному хостелі «Гавана» та доправили до Голосіївського районного військового комісаріату. Попри вимоги законодавства та обов’язок представника Нацполіції повідомляти органи надання безоплатної вторинної правової допомоги (БВПД) про затримання громадян України, станом на 12.00 10 травня 2018 р. ця норма не була виконана. 

Регіональний центр з надання БВПД у місті Києві, дізнавшись про факт затримання із засобів масової інформації, звернувся до органів Нацполіції з вимогою спростувати або підтвердити, викладену у ЗМІ інформацію.

У разі її підтвердження, Регіональний центр вимагатиме:

• негайно вжити усіх вичерпних заходів з дотримання прав затриманих;

• провести службову перевірку за фактом можливого порушення прав затриманих у хостелі;

• у разі підтвердження факту порушення вимог кримінального процесуального законодавства та Порядку інформування, притягнути до відповідальності винних правоохоронців.

Нагадаємо, КЦ вже не вперше закликає Нацполіцію дотримуватись права затриманих на захист. Так, в ніч з 27 на 28 жовтня 2017 року поліція затримали у столичному клубі “Jugendhub” 17 осіб, яких було доставлено до Шевченківського управління поліції Головного управління Національної поліції у місті Києві. Інформацію про затримання так само не було надано до відповідних структур системи безоплатної правової допомоги. 31 жовтня 2017 р. КЦ звернувся до керівництва Національної поліції України з вимогою вжити заходів щодо порушення права на захист затриманих осіб.

zatrymannya

Довідково:

Відповідно до ч.4 статті 213 Кримінального процесуального кодексу України поліцейський, що здійснив затримання, зобов’язаний був негайно повідомити про це орган, уповноважений законом на надання безоплатної правової допомоги. Пунктом 2 Порядку інформування центрів з надання БВПД про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою визначено, що суб’єкти подання інформації (органи поліції та інші органи, уповноважені здійснювати затримання) зобов’язані негайно після фактичного затримання особи повідомляти відповідному регіональному центру з надання БВПД відомості про особу, яку було затримано. У свою чергу Регіональний центр протягом години з моменту реєстрації такого повідомлення повинен призначити адвоката для надання безоплатної вторинної правової допомоги затриманій особі. Призначений адвокат протягом години з моменту отримання доручення повинен прибути до затриманого для проведення з нею конфіденційного побачення.

Хронологія затримання 8 травня 2018 р.:
• Близько 7 години ранку 8 травня 2018 р. до київського хостелу «Гавана» приїхали невідомі в цивільному одязі у супроводі людини у формі співробітника МВС. Вони перевірили паспорти та приписні свідоцтва всіх чоловіків. Тих осіб, які не мали при собі приписного свідоцтва, відвезли до військового комісаріату Голосіївського району м.Києва.

• У військкоматі затриманих змусили пройти медичну комісію на придатність до військової служби. Згодом одного з хлопців, який постійно проживає в Києві, доправили до військкомату за місцем реєстрації, ще двох відпустили. Решта людей, частина з яких є вимушеними переселенцями, були направлені до однієї з київських військових частин для проходження подальшої медкомісії.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook           YouTube YouTube            Google Google+       тTwitter