назад
31.07.17

Регіональний центр з надання БВПД у Сумській області на сторожі прав людини

IMG 493328-30 липня представники Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області – директор Олена Демченко, заступник директора Валентина Волобуєва та заступник начальника відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимир Жалковський взяли участь в семінарі на тему «Взаємодія національних правозахисних інститутів та громадськості з метою попередження порушень прав людини та забезпечення їх належного розслідування в діяльності правоохоронних органів», підготовленому Експертним центром з прав людини за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Для участі в заході були запрошені представники Сумської, Дніпропетровської та Запорізької областей. Крім працівників Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області на захід завітали співробітники Управління забезпечення прав людини Національної поліції України, Управління нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та інших заходів примусового характеру у місцях несвободи Генеральної прокуратури та інші.

IMG 4761

Захід передбачав як теоретичну частину (перегляд презентаційних матеріалів), так і практичну – спрямовану на роботу присутніх у команді. Всі мали змогу репрезентувати аспекти власної діяльності в напрямку попередження порушень прав людини, окреслити межі заходів реагування на звернення щодо згаданого питання та продемонструвати методи об’єднання з іншими структурами задля ефективного вирішення проблем.

У перший день семінару директор Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко виступила з привітальним словом до учасників. Вона зазначила, що наявність фактів порушень прав людини вимагає термінового втручання компетентних структур задля їхнього усунення. Участь в заходах такої тематики дозволить присутнім обєднати зусилля та досягти позитивної тенденції в вирішенні проблемних питань.

IMG 4844

Заступник директора Регіонального центру з надання БВПД Валентина Волобуєва підготувала виступ на теми «Правові підстави діяльності, завдання та повноваження регіональних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги», «Стандарти якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному процесі ЦБВПД» та «Взаємодія ЦБВПД із іншими правовими інститутами держави та громадськістю з метою попередження порушень прав людини, та реагування на виявлені порушення з боку правоохоронних органів». Вона наголосила на тому, що головним завданням демократичної держави є захист прав людини, одним із яких і є право на отримання безоплатної правової допомоги. «Цей факт підтверджує ряд документів. Мова йде про Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод, Резолюцію 1466 Парламентської Асамблеї Ради Європи «Про виконання обов’язків та зобов’язань Україною», Закон України «Про безоплатну правову допомогу» та, звичайно ж, Конституцію України (ст. 59). В останній сказано, що кожен має право на правову допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно», – говорить Валентина Волобуєва.

IMG 4926

Щодо порядку залучення державного (безоплатного) адвоката для захисту прав різних категорій осіб доповів заступник начальника відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимир Жалковський. Він поетапно охарактеризував вказаний процес та зазначив перелік основних вимог до кандидатів в адвокати-партнери центру з надання БВПД. «Особа має бути самозайнятою, входити до складу Адвокатської спільноти регіону та дотримуватися вимог ЗУ «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» і Правил адвокатської етики. Відносини з центром надання безоплатної вторинної правової допомоги закріплюються на основі цивільно-правової угоди. У свою чергу, адвокат самостійно оформлює відносини з клієнтом після отримання доручення центру. Звичайно ж, адвокат несе відповідальність перед органами адвокатського самоврядування», – зауважив Володимир Жалковський.

IMG 4952

Представники Департаменту патрульної поліції зауважили щодо важливості співпраці з Регіональним центром з надання БВПД у Сумській області в межах Постанови Кабінету Міністрів України № 1363 «Про затвердження Порядку інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою». Виконання пунктів вказаного документу допоможе гарантувати право осіб на своєчасний захист.

IMG 4876

Наприкінці семінару присутні разом з спеціалістом Експертного центру з прав людини, модератором заходу Віктором Чупровим обговорили рівень підвищення компетентності кожного з приводу розглянутого питання внаслідок участі в заході.

Також учасники домовилися про проведення круглого столу з представниками судової правоохоронної системи Сумської області. Організаційні питання щодо його проведення взяв на себе Регіональний центр з надання БВПД у Сумській області.

IMG 4997

Присутні отримали сертифікати, що підтверджують активну участь семінарі.