назад

Регіональний центр з надання БВПД в Одеській області спільно з Головним управлінням Національної поліції провів навчальний семінар

seminar policiya 3Сьогодні, 13 липня 2017 року, у приміщенні Приморського відділу поліції м. Одеси (вул. Грецька, 42) відбулося лекційне заняття з особовим складом Приморського, Шевченківського та Портофранківського відділів поліції на тему: “Дотримання прав затриманих осіб та забезпечення доступу до безоплатної правової допомоги у кримінальному провадженні”.

Присутні на заході директор Регіонального центру з надання БВПД в Одеській області Світлана Клішина, спільно з старшим інспектором з особливих доручень відділу уповноважених Голови з питань контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності Управління забезпечення прав людини Іваном Рожкованом, розповіли особовому складу Приморського відділу поліції у м. Одесі Головного управління Національної поліції в Одеській області про загальні положення щодо затримання, поняття та правові підстави, право на адвоката, порядок інформування центру про випадки затримання осіб. 

На заході Регіональний центр представляли також в.о. заступника директора центру Вікторія Губко та начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Альбіна Гаврильчик.

Світлана Клішина зазначила, що система безоплатної вторинної правової допомоги, функціонує з 2013 року. Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги  забезпечується надання безоплатної вторинної правової допомоги особам, до яких застосовано адміністративне затримання, адміністративний арешт; особам, які відповідно до положень кримінального процесуального законодавства вважаються затриманими; особи, стосовно яких обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою; у кримінальних провадженнях стосовно яких відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України захисник залучається слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії; особам, засудженим до покарання у вигляді позбавлення волі, тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців або обмеження волі.

seminar policiya 4

seminar policiya 1

Директор Регіонального центру роз’яснила присутнім порядок інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання осіб та призначення адвоката затриманій особі за підозрою у вчинені злочину та адміністративному затриманні, а також про порядок залучення захисника для здійснення захисту за призначенням та для проведення окремої процесуальної дії у кримінальному провадженні.  

Старший інспектор з особливих доручень відділу уповноважених Голови з питань контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності Управління забезпечення прав людини Іван Рожкован наголосив учасникам зустрічі про необхідність попередження випадків катувань та інших жорстоких поводжень відносно затриманих осіб та осіб, які перебувають в місцях несвободи. Він підкреслив, що згідно зі статтею 3 Конвенції про захист прав людини, одна з найбільш фундаментальних цінностей демократичного суспільства є абсолютна заборона катування або нелюдського чи такого, що принижує гідність, поводження або покарання. Україна, яка ратифікувала Європейську конвенцію з прав людини, зобов’язана забезпечити захист осіб, що перебувають під її юрисдикцією.

Іван Рожкован розповів про впровадження процесу моніторингу стану дотримання прав людини в місцях несвободи; порядок повідомлення центрального офісу Уповноваженого з прав людини, Управління забезпечення прав людини Національної поліції України, а також Регіональний центр з надання БВПД з метою дотримання прав затриманих осіб і права на безоплатну правову допомогу або надання центральним органам виконавчої влади рекомендації для виправлення ситуації.

В.о. заступника директора центру Вікторія Губко розповіла, що з метою забезпечення належного надання правової допомоги затриманим особам, Постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2011 року №1363 затверджено Порядок інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Відповідно до вимог вказаного Порядку, негайно після фактичного затримання особи, суб’єкт подання інформації повідомляє про це відповідному Регіональному центру.

Вона наголосила, що негайно після фактичного затримання особи уповноважена службова особа повинна повідомити Регіональному центру з надання БВПД  за допомогою телефонного або іншого зв’язку відомості про затриманого. Після отримання повідомлення черговий центру призначає захисника та видає доручення. Повідомлення про затримання осіб приймаються та обробляються центром цілодобово за телефоном (048) 726-22-23. Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.

Додатково: З початку серпня 2016 року з метою забезпечення прав затриманих Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги співпрацює з підрозділом забезпечення прав людини територіальних органів Національної поліції.

Головними та пріоритетними завданнями співпраці є розгляд питань щодо виявлення фактів порушення строків інформування в центри органами та підрозділами поліції про випадки затримання осіб, а також удосконалення напрямків взаємодії між РЦБВПД ТА УЗПЛ в Одеській області щодо попередження та недопущення випадків порушення права затриманих осіб на своєчасну безоплатну правову допомогу та захист.