назад

Регіональний центр з надання БВПД в Одеській області спільно з Головним управлінням Національної поліції провів навчальний захід

lekciya policiya 2Учора, 29 вересня, о 10.00 год., у приміщенні Приморського відділу поліції м. Одеси (вул. Грецька, 42) відбулося чергове  лекційне заняття з особовим складом одного з міських відділів поліції на тему: “Законність затримання в адміністративному та кримінальному процесуальному порядку”.

Присутні на заході начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру з надання БВПД в Одеській області Ірина Чімбер, спільно з адвокатом Петром Кобзарем та старшим інспектором з особливих доручень відділу уповноважених Голови з питань контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності Управління забезпечення прав людини Іваном Рожкованом, розповіли особовому складу Приморського відділу поліції у м. Одесі Головного управління Національної поліції в Одеській області про загальні положення щодо затримання, поняття та правові підстави, право на адвоката, реєстрацію затримання та подальші дії щодо затримання особи.  

Іван Рожкован зазначив, що «підрозділ забезпечення прав людини територіальних органів Національної поліції здійснює організаційне та методичне забезпечення роботи органу поліції з питань дотримання прав затриманих і взятих під варту осіб під час їх тримання в ізоляторах тимчасового тримання та конвоювання, контролює роботу зазначених установ та конвойних підрозділів. Працівники поліції зобов’язані дотримуватися прав кожної затриманої особи. Крім того, відповідно до ст. 212 КПК України, у підрозділі органу досудового розслідування мають бути призначені одна або декілька службових осіб, відповідальних за перебування затриманих. Згідно цієї статті, відповідальними за перебування затриманих  не можуть бути слідчі».  

lekciya policiya 3

Ірина Чімбер роз’яснила порядок інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання осіб та призначення адвоката затриманій особі за підозрою у вчинені злочину та адміністративному затримані, а також про порядок залучення захисника для здійснення захисту за призначенням та для проведення окремої процесуальної дії у кримінальному провадженні. «Негайно після фактичного затримання особи працівник поліції повинен повідомити Регіональному центру з надання БВПД  за допомогою телефонного або іншого зв’язку відомості про затриманого. Після отримання повідомлення черговий центру призначає захисника та видає доручення. Повідомлення про затримання осіб приймаються та обробляються центром цілодобово», – підкреслила начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру з надання БВПД в Одеській області.

Петро Кобзар розповів присутнім про дії захисника під час затримання особи за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення після отримання доручення адвокатом. «До прибуття адвоката до затриманої особи слідчий не має права проводити опитування, розмови або вручати повідомлення про підозру затриманій особі. Згідно нормам КПК України, слідчий зобов’язаний роз’яснити затриманому підстави його затримання, права і обов’язки та надати можливість для конфіденційного побачення з адвокатом без обмеження їх кількості і тривалості», – зазначив адвокат. «При складенні протоколу про затримання згідно ст. 208 КПК України слідчому необхідно у протоколі вказувати фактичний час затримання, а саме: час, коли затримана особа силою або через підкорення наказу змушена залишатися поряд із уповноваженою службовою особою. Крім того, така службова особо зобов’язана забезпечити невідкладне надання належної медичної допомоги».

lekciya policiya 1

Додатково: З початку серпня 2016 року з метою забезпечення прав затриманих Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги співпрацює з підрозділом забезпечення прав людини територіальних органів Національної поліції. В рамках співпраці було заплановано проведення лекційних занять з особовим складом усіх відділів поліції міста Одеси, перші заняття відбулися 8 та 15 вересня цього року.

В подальшому планується проведення лекційних занять з особовим складом Суворовського ВП та працівниками патрульної поліції м. Одеси, мета яких – надання практичної допомоги та роз’яснення працівникам поліції про порядок та своєчасність повідомлення про затримання осіб органу (установі), уповноваженому Законом про надання БВПД.