назад
16.06.17

Рекомендації правників у разі виникнення непорозумінь з газопостачальниками

imagesФахівці Першого криворізького місцевого центру з надання БВПД та ГО “Земляки з Криворіжжя” з огляду на велику кількість звернень громадян щодо незгоди з діями газопостачальників підготували низку рекомендацій з приводу того, як вчиняти у тій чи іншій ситуації.

Відмова від установки загальнобудинкового приладу обліку

Споживачам треба знати наступні нормативно-правові положення:

– підприємство про установку лічильника повинне поінформувати мешканців письмовим оголошенням завчасно, не пізніше ніж за 5 днів (Наказ ДАХК «УКРГАЗ» №35 від 30.07.1997) працівники газорозподільної компанії повинні мати із собою наряд-допуск, підписаний керівником і завірений печаткою; – усі роботи зі встановлення газового лічильника для вас мають бути БЕЗКОШТОВНИМИ (ст. 3 ЗУ «Про забезпечення комерційного обліку природного газу»); – працівники газорозподільної компанії зобов’язані показати вам завірену підписом і печаткою проектно-технічну документацію, де графічно має бути вказане місце встановлення лічильника (допускається ескіз); – монтаж і налагодження вузлів обліку газу здійснюються відповідно до проектної документації, розробленої на підставі наданих газорозподільним підприємством замовнику технічних умов на проектування об’єкта системи газопостачання (Наказ Міністерства палива та енергетики № 618 від 27.12.2006). Встановлення загальнобудинкових приладів обліку газу регламентують «Тимчасове положення про порядок проведення розрахунків за надання населенню послуг з газопостачання в умовах використання загальнобудинкового вузла обліку» (№ 620 від 16.05.2002 зі змінами від 27.01.2016) та «Правила обліку природного газу під час його транспортування газорозподільними мережами, постачання та споживання» (№ 618 від 27.12.2005).

Важливо розуміти, що за цими документами встановлення лічильника має бути результатом домовленості, а не одностороннім рішенням газорозподільної компанії: «Власник (власники) будинку (будинків) (квартир), особа, відповідальна за експлуатацію будинку (будинків), балансоутримувач будинку (будинків) тощо та оператор газорозподільної системи зобов’язані врегулювати між собою договірні відносини щодо… забезпечення можливості проведення монтажу, збереження та здійснення експлуатації будинкового вузла обліку».

Працівники газорозподільної компанії не можуть розпочинати роботи, допоки не отримають протокол зібрання мешканців будинку зі згодою на встановлення лічильника чи інший документ, який підтверджує згоду всіх сторін. Ця умова актуальна для будь-якої форми: від ОСББ до будинку під управлінням керуючої компанії. Якщо ваша згода на встановлення лічильника не підтверджена відповідним документом — його встановлення неправомочне.

Дієвим захистом порушених прав в позасудовому порядку є письмове звернення до Дніпропетровського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України: 49004, м. Дніпро, просп. Олександра Поля, 2.

Чи мають право відключати газ у разі відмови мешканців встановлювати загальнобудинковий лічильник?

З листопада 2016 р. у суді триває розгляд справи щодо припинення розподілу природного газу мешканцям будинку № 13 по вулиці Станкова у м. Кривому Розі. Відмова мешканців будинку від встановлення загальнобудинкового лічильника не є підставою для припинення природного газу споживачам, а саме: не було порушено умов Типового договору, затвердженого Постановою НКРЕКП №2498 від 30.09.2015, Кодексу газорозподільних систем, затвердженого Постановою НКРЕКП №2494 від 30.09.2015, Закону України “Про ринок природного газу” та Закону України “Про забезпечення комерційного обліку газу”. При цьому відбувається порушення вимог Закону України “Про захист прав споживачів”. Суд окремою ухвалою постановив підключити будинок до газу.

Нарахування за граничними об’ємами споживання 18,3 м3 людино-місяць у будинках, де люди відмовились від встановлення загальнобудинкового приладу обліку

У містах Кривий Ріг, Жовті Води, Зеленодольськ масовими є скарги мешканців, яким при відмові від встановлення загальнобудинкового приладу обліку газу почали нараховувати штрафні санкції (нарахування за граничними об’ємами споживання 18,3 м3 людино-місяць). Зазначені граничні об’єми нараховуються на підставі акта про порушення, який складається в разі відмови побутових споживачів від встановлення лічильників. У такому разі варто оскаржувати дії суб’єкта господарювання (ПАТ “Криворіжгаз”, ПАТ “Дніпропетровськгаз”) шляхом звернення до контролюючих інстанцій, а це:

– Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП): м. Дніпро, вул. Володимира Мономаха, 17а)

 – Міністерство палива та енергетики (м. Київ, вул. Хрещатик, 30);

– суд.

Встановлення індивідуальних лічильників

Відповідно до Закону України “Про забезпечення комерційного обліку газу” суб’єкти господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території, повинні забезпечити споживачів, які використовують природний газ для приготування їжі, комерційним обліком газу (тобто встановити прилади обліку природного газу) до 01.01.2018.

Згідно структури тарифів для споживачів на послуги розподілу природного газу ПАТ «Дніпропетровськгаз», ПАТ “Криворіжгаз”, затверджених постановами НКРЕКП, у період з 2011 року по теперішній час закладається встановлення квартирних лічильників газу, як це передбачено статтею 3 Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу», де визначено, що фінансування робіт з оснащення лічильниками газу населення здійснюється за рахунок коштів суб’єктів господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території, тобто покладено на ПАТ «Дніпропетровськгаз» та ПАТ “Криворіжгаз”.

Для того, щоб це питання вирішувалось швидше, споживачам варто самим докласти зусиль: написати письмове звернення щодо встановлення індивідуального лічильника та направити його або листом з повідомленням (рекомендованим) листом, або особисто надати під розпис про отримання на другому примірнику в канцелярію ПАТ “Дніпропетровськгаз”, “Криворіжгаз” тощо. У разі відмови встановити  лічильник споживач має право звернутись до Антимонопольного комітету або до суду щодо захисту своїх прав.

Оскарження нарахувань за загальнобудинковим приладом обліку

П. 1.2 Типового договору постачання природного газу побутовим споживачам, затвердженого Постановою НКРЕКП від 30.09.2015 № 2500 передбачає однаковість умов договору для всіх споживачів. Тож у випадку встановлення одній частині населення загальнобудинкових лічильників, а іншій – індивідуальних буде порушено цю вимогу. Споживач має право оскаржувати будь-які несанкціоновані, неправомірні чи інші дії Постачальника, що порушують права Споживача, та брати участь у розгляді цих скарг на умовах, визначених чинними нормативно-правовими актами та цим Договором. У разі незгоди з нарахуваннями за загальнобудинковим лічильником кожен споживач може оскаржити такі дії в суді.

Оскільки питання стосунків споживач-постачальник перебуває у площині договірних відносин, то найдієвішим методом боротьби зі свавіллям підприємств-монополістів є активна позиція самих мешканців і звернення до суду для оскарження дій підприємства-постачальника послуг. Нагадуємо, що ветерани війни, внутрішньо переміщені особи, малозабезпечені особи (якщо середньомісячний дохід не перевищує 3368 грн., для пенсіонерів – 2624 грн.), особи з інвалідністю (якщо пенсія не вище 2624 грн.) мають право на призначення адвоката за рахунок держави, а для цього варто звертатись до місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Перший криворізький місцевий центр: м. Кривий Ріг, вул. Качалова, 2, тел. 405-54-04; 098-040-83-70.

Другий криворізький місцевий центр: м. Кривий Ріг, просп.Героїв-підпільників, 1а, тел. 74-04-42; 097-13988-57.

Телефон гарячої телефонної лінії 0-800-213-103.