назад

Результати роботи сімейних радниць на Рівненщині: успіхи, виклики та проблеми

1

Людина не повинна лишатись сам на сам зі своїми проблемами. Домашнє насилля, на сьогодні явище ганебне для нашого суспільства проте цілком подолане. В цьому переконані сімейні радниці які співпрацюють з системою БПД та регулярно проводять прийоми громадян у Регіональному центрі надання БВПД в Рівненській області. Сьогодні на спільній зустрічі з заступником Міністра юстиції України Іванною Смачило, представниками регіонального та місцевого центрів з надання БВПД, правоохоронців та ЗМІ, вони розповіли більше про свою роботу, успіхи та проблемні питання над якими сьогодні варто спільно працювати.

Минулоріч в Україні при закладах системи БВПД запрацював Інститут сімейних радників. На Рівненщині зокрема, за час роботи до сімейних радниць, які проводять прийом в Регіональному центрі з надання БВПД в Рівненській області спільно з працівниками-юристами центру та правоохоронцями, вже звернулось близько 250 громадян.

– За кожним з таких звернень людина та її доля. На жаль, є багато людей, які роками які роками мовчали про насилля щодо них, бо не завжди отримували допомогу,яку потребували,кривдник залишався не покараний. Інститут сімейних радників дав їм можливість звернутися за порадою до людини, яка вислухає, порадить,підскаже куди звернутися. Адже перебуваючи у складній життєвій ситуації,людина не завжди може зорієнтуватися, що їй робити. А сімейні радниці ті люди,яким громадяни довіряють і до яких готові звертатись за допомогою, – зазначила заступник Міністра юстиції України Іванна Смачило.

2

– Сімейні радниці приймають громадян у стінах Регіонального центру з надання БВПД в Рівненській області. Ми їм надаємо фахових юристів з регіонального та місцевого центрів , залучаємо за потреби також представників різноманітних структур. Натомість інколи люди звертаються до сімейних радниць,аби просто розповісти про перепетії свого сімейного життя, і в результаті відвертої та інколи і тривалої бесіди,люди знаходять відповіді на свої питання. Таким чином конфлікт вичерпується і справа не доходить до суду. Тож сімейні радниці сьогодні виконують і певного року первентивну функцію – розповів директор Регіонального центру з надання БВПД в Рівненській області Василь Овдіюк.

3

Сімейні радниці можуть не лише вислухати та порадити але й вжити дієвих кроків, задля захисту жертви того ж домашнього насильства та покарання агресора. Саме для цього і розробляється механізм дієвої співпраці з юристами РЦ та МЦ БВПД а також поліцією та соціальними службами. І позитивний результат не змушує на себе чекати розповіли присутні на зустрічі сімейні радниці Любов Романюк, Ліана Диновська та Олена Бобровська.

4

Тому, вони закликали не мовчати про факти домашнього насилля а звертатись за допомогою до них. Прийоми відбуваються щосереди з 14.00 до 17.00 в приміщенні Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області м. Рівне, вул. Кавказька, 7.