назад
29.06.16

Рік на службі у громади: як захищають права громадян у Кривому Розі

12963640 999162353494197 1384946858248492331 nКуди звикли звертатися люди, якщо їм потрібна консультація юриста? До платних юристів, до знайомих юристів, в органи влади?.. З 1 липня 2015 року у Кривому Розі працюють місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, які допомагають отримати відповідь на питання питання громадян, вирішення яких лежить у правовій площині.

За цей час Перший криворізький місцевий центр налагодив взаємодію з громадськими та державними організаціями задля забезпечення конституційного права кожного громадянина України на правову допомогу. Юридичні консультації, роз’яснення з правових питань, допомога у складанні заяв, звернень та скарг надається усім. Відповідно до Закону України “Про безоплатну правову допомогу” право на отримання послуг адвоката за рахунок держави у цивільних та адміністративних судових спорах мають соціально незахищені категорії населення, і, зокрема, діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, матері-героїні, ветерани війни (у тому числі учасники бойових дій, ветерани АТО), особи з особливими заслугами перед Батьківщиною, інваліди (якщо їх пенсія нижче двох прожиткових мінімумів), особи, чий сімейний дохід нижче суми прожиткових мінімумів тощо.

З 1 липня 2015 року центром було прийнято понад 1594 звернення громадян. Тим громадянам, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, було призначено помічника та захисника – адвоката, гарантованого державою. Усього адвоката було призначено 385 особам.

З яких же питань звертаються громадяни і які успіхи у захисті їхніх прав мають адвокати системи безоплатної правової допомоги?

Захист прав споживачів

Вирішили замінити вікна на пластикові? Не задоволені якістю отриманих послуг? Клієнти місцевого центру свої претензії щодо якості недешевих пластикових виробів змогли висловити і захистити в суді. Адвокати Людмила Бойченко та Ніна Косенко успішно довели справи до кінця і змогли стягнути з відповідачів суми задатку за договором, передоплату та моральну шкоду. Після цього підприємці стануть більш відповідально та якісно виконувати договори надання послуг.

Порада для споживачів: При укладанні договору про надання послуг уважно читайте його. Якщо у вас виникають претензії до якості – звертайтеся до фахівців із захисту прав споживачів. Якщо є необхідність звернення до суду, то соціально незахищені верстви населення, визначені у ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», можуть це зробити, звернувшись в місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Банківська установа, отримавши кошти для сплати за навчання у вищому навчальному закладі, не перерахувала відповідні кошти на рахунок закладу. Внаслідок цього студентку мало не відрахували за несплату. І в такому випадку адвокату Людмилі Бойченко вдалось довести провину банку і стягнути з нього неперераховані кошти.

Поради для платників: Зберігайте усі платіжні документи!

Захист прав інвалідів

Поїздка у громадському транспорті в далекому 1990 році закінчилась для пані Світлани отриманням черепно-мозкової травми, струсом головного мозку, пошкодженням хребта. У результаті цього жінка не змогла далі працювати та стала інвалідом 2 групи. Грошей на адвоката у неї не було, відповідних знань також, тому ніяких кроків для відшкодування коштів з підприємства, яке стало причиною втрати здоров’я, жінка не робила. З відкриттям у Кривому Розі місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, які були утворені Міністерством юстиції України, громадянка отримала можливість захистити свої права. Адже їй, як інваліду 2 групи, яка отримує пенсію нижче двох прожиткових мінімумів для непрацездатних громадян, відповідно до Закону України “Про безоплатну правову допомогу” може бути призначено адвоката, гарантованого державою. За дорученням центру представляти інтереси потерпілої в суді почала адвокат Людмила Бойченко. У результаті звернення до суду щодо відшкодування матеріальної та моральної шкоди підприємством-відповідачем, незважаючи на те, що пройшло більше як 26 років з моменту дорожньо-транспортної пригоди, інвалід змогла захистити свої права та отримала відшкодування матеріальної шкоди та частково – моральної, усього на суму 11 000 гривень. 

Поради для пасажирів: у разі дорожньо-транспортної пригоди в громадському транспорті вимагайте складання акта, зберігайте його оригінал та звертайтесь для захисту своїх прав до спеціалістів.

Інвалід 2 групи, громадянин О., не міг оформити спадщину після смерті батька, бо його брат був визнаний безвісно відсутнім. Для того, щоб визнати безвісно зниклу людину померлою, потрібно звертатись до суду. Що і було успішно зроблено завдяки адвокату Ніні Косенко. Тож людина змогла отримати необхідне судове рішення та оформити на себе успадковане нерухоме майно.

Якщо інваліда незаконно звільняють з роботи, то варто боротись! Це зробила громадянка П., яка для захисту своїх прав звернулась до Першого криворізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Завдяки адвокату Лейлі Вербицькій пані Тетяну було поновлено на роботі, виплачено їй середню заробітну плату за час, що минув, та моральну шкоду у розмірі 1000 грн. “Справедливість є!”, – зазначила клієнтка центру після отримання рішення суду.

Поради для незаконно звільнених працівників: Перш ніж написати заяву про звільнення, проконсультуйтесь зі спеціалістами. Звертайтеся задля захисту своїх прав у Криворізький відділ Державної служби України з питань праці, до місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, у відділи праці при управліннях праці та соціального захисту населення або до юристів, які надають свої послуги в Кривому Розі. Звернутись до суду соціально незахищені верстви населення можуть завдяки призначенню адвокатів через місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Захист прав військовослужбовців і ветеранів війни

“Платити чи ні за послуги з опалення, якщо в квартирі немає батарей?” – цим питанням переймався пенсіонер Микола Григорович. Він намагався повідомити про стан справ підприємство-надавача послуг, про що було складено акт працівниками ще на той час комунального житлового підприємства. Але борги продовжували нараховуватись. Пенсіонер звернувся за безоплатною правовою допомогою, адже мав на неї право як особа з особливими заслугами перед Батьківщиною. Необхідну допомогу він отримав від працівників центру та адвоката Лейли Вербицької. Довести те, що пенсіонер звертався з повідомленням про відсутність батарей, не вдалось. Але завдяки вправним діям адвоката вдалось врахувати позовну давність і судом було присуджено стягнути з пенсіонера заборгованість в сумі 736,46 грн. замість 3616 грн. Погодьтесь, різниця в сумах для важко хворого пенсіонера суттєва.

Порада для отримувачів послуг: Якщо якихось послуг ви не отримуєте, вас не влаштовує їх якість – про це потрібно направляти звернення. Направляти звернення потрібно двома способами: принести звернення та попросити поставити відмітку про отримання або відправити поштою — листом з повідомленням про вручення.

Учасник бойових дій в Афганістані громадянин П. звертався щодо якості послуг, отриманих в стоматологічній поліклініці. Зазначене питання адвокату вдалось вирішити, не доводячи справи до суду. Завдяки втручанню адвоката Оксани Рагозіної стоматологічна поліклініка надала усі необхідні послуги пацієнту безкоштовно та якісно.

Порада для пацієнтів: При отриманні усної відмови не впадайте у відчай. Пишіть письмове звернення і вимагайте письмову відмову. Відмову вже можна буде оскаржити в суді.

Призваний на військову службу в особливий період громадянин О. мав бути поновлений на місці роботи з виплатою середньої заробітної плати. Завдяки роботі адвоката системи безоплатної правової допомоги Оксани Рагозіної вдалось захистити права військовослужбовця. На роботі також було поновлено 24 працівника того ж підприємства.

Поради для незаконно звільнених працівників: Звертайтеся задля захисту своїх прав у Криворізький відділ Державної служби України з питань праці або до суду. Звернутись до суду соціально незахищені верстви населення можуть завдяки призначенню адвокатів через місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги. А вже суд може визнати звільнення незаконним. У такому випадку людина відновлюється на посаді з моменту звільнення і отримує середній заробіток за весь період, який минув з моменту звільнення, але не більше, ніж за рік. Людина також має право вимагати стягнення моральної шкоди.

 Захист прав дітей

Задля захисту прав дітей звертаються батьки, опікуни та піклувальники з наступних питань: стягнення аліментів; визнання одного з батьків безвісно відсутнім; позбавлення батьківських прав; визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням; визначення місця проживання дитини (спір між батьками). З усіх цих питань призначались адвокати, гарантовані державою, які і захищали права дітей на життя, повноцінне харчування, житло, захист, громадянство, навчання тощо.

Для того, щоб захистити дитину від батьків, які не хочуть виконувати своїх батьківських обов’язків, потрібно позбавляти батьківських прав. З такого питання нерідко звертаються до Центру. Так, до Центру звернулась громадянка О., яка була опікуном малолітнього хлопчика і позивалася з його матір’ю, яка ним не опікувалась та не брала участі у вихованні, була неодноразово засуджена. У такій ситуації адвокатом Оленою Шафрановою було підготовлено позов, а судом винесене заочне рішення, за яким матір було позбавлено батьківських прав. Відтепер бабуся зможе представляти інтереси дитини і забезпечувати їй належний рівень життя і захист її прав.

Куди звертатись?

Нагадуємо, що в Кривому Розі можна звернутись до Першого криворізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою вул. Качалова, 2 (площа О.Поля – колишня площа Артема) або до Другого криворізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою проспект Героїв-підпільників, 1А.

Для підтвердження права на безоплатну вторинну правову допомогу знадобиться надати пакет документів. Дізнатися детальніше про це можна, відвідавши центр або зателефонувавши до нього.

Телефони: (056) 405-54-04; (056) 474 04 42.

Всеукраїнська гаряча телефонна лінія, зателефонувавши на яку можна дізнатися адреси центрів у всіх регіонах України – 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних і стаціонарних телефонів у межах України).

 

{gallery}news/2016/06/29062016{/gallery}