назад
13.06.18

«Рівні права та можливості мають бути в усіх громадян» – Марина Єлисєєва

18 червня директор Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Марина Єлисєєва, старший інспектор Управління забезпечення прав людини Нацполіції в Херсонській області Ілля Андрійовський та керівники ГО «Ініціатива на захист прав людей з інвалідністю» Яна та Михайло Лебєдєви обговорили питання доступності для обслуговування маломобільних груп населення та людей з інвалідністю, а також наявність пристосувань у приміщеннях територіальних органів Національної поліції України в Херсонській області.

2

3Слід сказати, що зустріч відбулась за ініціативи Іллі Андрійовського та в рамках співпраці Регіонального центру, УЗПЛ Нацполіції та ГО «Ініціатива на захист прав людей з інвалідністю».

До речі, в Регіональному та Херсонському місцевому центрах вже перевірявся стан доступності, і Марина Ігорівна поділилась досвідом, як вирішувалась ця проблема, адже, на її глибоке переконання, «рівні права та можливості мають бути в усіх громадян».

Ілля Андрійовський повідомив, що на місцевому рівні працівники Управління забезпечення прав людини провели аудит доступності у трьох райвідділах, написали лист, в якому виклали всі зауваження, та надали рекомендації щодо приведення цих адмінбудівель відповідно до державно-будівельних норм та Конвенції про права людей з інвалідністю. Але в Україні немає органу, який мав би повноваження здійснювати контроль і примусити керівництво дотримуватися цих положень.

4Тему продовжив Михайло Лебєдєв, котрий розказав про основні вимоги до доступності будівель, споруд та прилеглої території для обслуговування маломобільних груп населення та людей з інвалідністю.

Наявність зони паркування, пандусів або кнопок виклику, доступність входу до будівлі поліції, широкі двері та коридори, щоб особи з інвалідністю на візках могли потрапити до кімнати прийому громадян, інформаційних стендів, а також наявність санвузла, облаштованого для людей з інвалідністю, – ось на що звернула увагу Яна Лебєдєва.

5Враховуючи, що для територіальних органів Нацполіції аудит доступності ще попереду, обговорення цих питань було дуже доречним, і створення належних умов для отримання поліцейських послуг людям з інвалідністю, дотримання прав та свобод людини, за словами Іллі Андрійовського, – одне із пріоритетних завдань Управління забезпечення прав людини Нацполіції. Учасники зустрічі домовились про створення робочої групи з числа працівників поліції, служб соцзахисту та громадських активістів.

По завершенні працівники Регіонального центру передали для членів громадської організації друковані буклети системи БПД та буклети шрифтом Брайля, які Координаційний центр з надання правової допомоги спільно з партнерами виготовили для людей з вадами зору. Також гості отримали пам´ятки, розроблені Міністерством юстиції України в рамках загальнонаціонального проекту «Я МАЮ ПРАВО!».

6