назад

1Директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях, заступник директора Регіонального центру та начальником відділу організації надання БВПД провели робочу зустріч з адвокатами з системи БПД та адвокатами, які виявили бажання прийняти участь у черговому конкурсному відборі адвокатів.

 

       25 вересня поточного року у Регіональному центру в Маріуполі була проведена зустріч з адвокатами, які  ще незалучені до надання безоплатної вторинної правової допомоги та не є партнерами установ системи БПД, і не мають повної інформації стосовно проведення конкурсного відбору.

       Головною метою зустрічі було інформування щодо порядку і умови проведення конкурсу адвокатів та залучення їх до системи безоплатної правової допомоги.

       Директор Регіонального центру Павло Наливайко зазначив, що у цьому році запрацює оновлений механізм проведення конкурсного відбору адвокатів, і він є удосконаленим та одночасно спрощеним.

       Під час заходу були розглянуті основні принципи та механізми взаємодії центрів та адвокатів, які надають БВПД. Адвокатів цікавив порядок оплати наданих послуг, фактори від яких залежить розмір винагороди адвоката та порядок відшкодування витрат, пов’язаних з наданням БВПД. Також Павло Наливайко зауважив,  що чим більше дій здійснить адвокат, які призведуть до ефективного результату, тим вище підсумкова винагорода адвоката системи БВПД. Крім того, директор РЦ звернув увагу присутніх на те, що з 2018 року розмір винагороди для адвокатів збільшиться вдвічі. Також були наведені приклади, як позитивних успішних справ адвокатів системи так і ситуації, які призвели до негативних наслідків для адвокатів. 2

       Заступник директора РЦ Оксана Савицька наголосила на перевагах співпраці з системою БПД та зауважила, що відносини між центрами з надання БВПД та адвокатом є суто партнерськими, представники центрів не втручаються в професійну діяльність, а адвокат, в свою чергу, самостійно визначає обсяг навантаження у контракті, розподіл справ здійснюється за попередньою згодою адвоката.

      За підсумками зустрічі, що пройшла у доброзичливій обстановці, було зазначено, що робота у системі БПД – це не тільки позитивний досвід, але й постійне удосконалення своїх професійних навичок, можливість мати виступи на радіо та телебаченні, виконувати суспільно-необхідну функцію, яка полягає у забезпеченні конституційного права кожного громадянина на захист.

       Наступною була зустріч керівництва Регіонального центру з адвокатами, які вже працюють у системі БПД та мають велику кількість успішних справ та позитивні відгуки.

       Павлом Наливайко були підняті питання, які стосувались виконання контракту з обох сторін та проблемних моментів, які виникають під час співпраці з Регіональним центром.

       Окремою темою для обговорення стала боротьба з «прихованими» затриманнями. Директор РЦ зауважив, що за результатами звірки з суб’єктами інформування Регіонального центру виявлено невідповідність кількості затримань до кількості повідомлень про затримання, що надійшли до установи системи БПД.

IMG 20170925 161919       Павло Наливайко зазначив, що у разі виявлення перешкоджання роботи адвоката з сторони правоохоронних органів, адвокат системи БПД може звернутися за допомогою до регіонального координатора уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Донецькій області Юлії Башкірової.

       Оксана Савицька розповіла адвокатам про роботу офіційного державного інформаційного порталу у мережі інтернет Є – data, на якому оприлюднюється інформація про всі транзакції, що здійснюють органи Держказначейства, в тому числі виплати адвокатам за надані послуги. Крім того адвокатами було запропоновано отримати загальний доступ до Електронного журналу реєстрації актів надання БВПД, що заповнюється працівниками  Регіонального центру. Ця система допоможе адвокатам в режимі реального часу відстежити, на якій стадії знаходяться акти з моменту здачі до моменту отримання коштів.

       Наприкінці зустрічі Павло Наливайко зазначив, що кожен з адвокатів може звернутися до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях з будь-яким питанням та отримати кваліфіковану відповідь.