назад

Робоча зустріч з експертом Консультативної місії Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки в Україні

422.10.2015р. в  Регіональному  центрі з надання БВПД у Івано-Франківській області відбулась робоча зустріч директора РЦ Михайла Євчука, заступника Володимира Ковальчука, директорів Коломийського, Калуського та Івано-Франківського МЦ з надання БВПД  з експертом  Консультативної місії Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки в Україні ( КМЄС в Україні) п. П’єтром Сардаро, консультантом місії Сергієм Рибченком, які поцікавилися роботою новостворених центрів з надання правової допомоги, взаємовідносинами регіонального та місцевих центрів з правоохоронними та судовими органами, адвокатськими та правозахисними громадськими об’єднаннями щодо покращення способів захисту прав людини в регіоні.

В робочій зустрічі активну участь також взяли адвокат Петро Йосифів, який з початків створення системи БВПД та проходження конкурсного відбору з адвокатського середовища, надає безоплатну правову допомогу громадянам та Оксана Міськів, начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів регіонального центру.

Як зазначив  П. Сардаро «Місія є консультативна, виконавчих повноважень немає-основною метою нашої роботи є надання консультацій органам правопорядку України. Щоб надавати якісні поради,необхідно бути поінформованим про ситуацію на місцях. За той період, відколи працюємо,зустрічалися в Івано-Франківській області з представниками УМВС, прокуратури,суддями. Це не перша моя зустріч з представниками Центрів з надання БВПД, бо вже спілкувався в Полтаві та Луцьку. Я достатньо ознайомився із законодавчою базою,історією створення Центрів вторинної правової допомоги і умовами їхньої діяльності.» 

1

Директор РЦ з надання БВПД М. Євчук розповів,що центри працюють уже майже 3 роки, а почали з того, що надавали правову допомогу затриманим у кримінальному процесі. «Увага була зосереджена на роботі з правоохоронними органами, доводилось повідомляти і міліцію, і прокуратуру  у тому,що вступив в дію закон про безоплатну правову допомогу. Ми доводили цим працівникам про необхідність додержання норм закону при затриманні особи і їх  обов’язку повідомляти в Центр. Були випадки,що затримані особи знаходились певний час без захисту. Нині вже досягнуте розуміння і працівники міліції телефонують вчасно. Вони розуміють,що слід працювати в рамках закону» – підсумував Михайло Євчук.

Адвокат Петро Йосифів  зазначив, що найбільшою проблемою є взаємодія адвокатів з міліцією під час ознайомлення з матеріалами справи в ході досудового розслідування. «Часто слідчі відмовляють у цьому, виносячи відповідну постанову,яку я повинен оскаржувати у суді. Є судова практика,що скарги не були задоволені. Тобто, з одного боку держава забезпечує адвоката, а з іншого-не дає змоги нічого вияснити у ході досудового розслідування» – зазначив адвокат П. Йосифів.

2

«Про правове інформування громадян в містах і селах області, в т.ч. акції «вуличного інформування», розповсюдження брошурок про діяльність Центрів з надання БВПД, контактні телефони та адреси розташування МЦ, про роботу цих центрів; взаємодію з громадськими та правозахисними організаціями,наприклад такими як УГСПЛ чи відділенням  Асоціаціії правників України; висвітлення такої інформаційної діяльності центрів з надання БВПД в електронних та друкованих ЗМІ,на ТБ та радіо» – розповів заступник керівника РЦ В.Ковальчук.

По закінченні робочої зустрічі і П. Сардаро і М. Євчук  висловили спільне побажання і в майбутньому  проводити такі дискусії,які б приносили користь для подальшого функціонування системи безоплатної правової допомоги.

{gallery}pictures/2015.10.22_Робоча_зустріч/{/gallery}

22.10.2015р. в  Регіональному  центрі з надання БВПД у Івано-Франківській області відбулась робоча зустріч директора РЦ Михайла Євчука, заступника Володимира Ковальчука, директорів Коломийського,Калуського та Івано-Франківського МЦ з надання БВПД  з експертом  Консультативної місії Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки в Україні ( КМЄС в Україні) п. П’єтром Сардаро, консультантом місії Сергієм Рибченком, які поцікавилися роботою новостворених центрів з надання правової допомоги, взаємовідносинами регіонального та місцевих центрів з правоохоронними та судовими органами, адвокатськими та правозахисними громадськими об’єднаннями щодо покращення способів захисту прав людини в регіоні. В робочій зустрічі активну участь також взяли адвокат Петро Йосифів, який з початків створення системи БВПД та проходження конкурсного відбору з адвокатського середовища, надає безоплатну правову допомогу громадянам та Оксана Міськів, начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів регіонального центру.

Як зазначив  П. Сардаро «Місія є консультативна, виконавчих повноважень немає-основною метою нашої роботи є надання консультацій органам правопорядку України. Щоб надавати якісні поради,необхідно бути поінформованим про ситуацію на місцях. За той період, відколи працюємо,зустрічалися в Івано-Франківській області з представниками УМВС, прокуратури,суддями. Це не перша моя зустріч з представниками Центрів з надання БВПД, бо вже спілкувався в Полтаві та Луцьку. Я достатньо ознайомився із законодавчою базою,історією створення Центрів вторинної правової допомоги і умовами їхньої діяльності.»                                                  Директор РЦ з надання БВПД М.Євчук розповів,що центри працюють уже майже 3 роки, а почали з того, що надавали правову допомогу затриманим у кримінальному процесі. «Увага була зосереджена на роботі з правоохоронними органами, доводилось повідомляти і міліцію, і прокуратуру  у тому,що вступив в дію закон про безоплатну правову допомогу. Ми доводили цим працівникам про необхідність додержання норм закону при затриманні особи і їх  обов’язку повідомляти в Центр. Були випадки,що затримані особи знаходились певний час без захисту. Нині вже досягнуте розуміння і працівники міліції телефонують вчасно. Вони розуміють,що слід працювати в рамках закону» – підсумував Михайло Євчук.

Адвокат Петро Йосифів  зазначив, що найбільшою проблемою є взаємодія адвокатів з міліцією під час ознайомлення з матеріалами справи в ході досудового розслідування. ,,Часто слідчі відмовляють у цьому,виносячи відповідну постанову,яку я повинен оскаржувати у суді. Є судова практика,що скарги не були задоволені. Тобто,з одного боку держава забезпечує адвоката,а з іншого-не дає змоги нічого вияснити у ході досудового розслідування»-зазначив адвокат П.Йосифів.

«Про правове інформування громадян в містах і селах області, в т.ч. акції ,,вуличного інформування», розповсюдження брошурок про діяльність Центрів з надання БВПД, контактні телефони та адреси розташування МЦ, про роботу цих центрів; взаємодію з громадськими та правозахисними організаціями,наприклад такими як УГСПЛ чи відділенням  Асоціаціії правників України; висвітлення такої інформаційної діяльності центрів з надання БВПД в електронних та друкованих ЗМІ,на ТБ та радіо» – розповів заступник керівника РЦ В.Ковальчук.

По закінченні робочої зустрічі і П. Сардаро і М. Євчук  висловили спільне побажання і в майбутньому  проводити такі дискусії,які б приносили користь для подальшого функціонування системи безоплатної правової допомоги.