назад

Робоча зустріч з представником Управління Верховного комісара ООН у справах біженців

V03 серпня 2017 року відбулася робоча зустріч директора Регіонального центру Бородавка А.І з представником Управління Верховного комісара ООН у справах біженців фахівцем з правових питань Вартаном Мурадяном.

V03 серпня 2017 року відбулася робоча зустріч директора Регіонального центру Бородавка А.І з представником Управління Верховного комісара ООН у справах біженців фахівцем з правових питань Вартаном Мурадяном.

Під час зустрічі, для обговорення був представлений Проект документу УВКБ ООН  «Багаторічна стратегія захисту і пошуку рішень за участю багатьох партнерів на 2017-2020 роки», який містить ідеї та рекомендації, отримані від партнерів, біженців, шукачів притулку та внутрішньо переміщених осіб, а також рекомендації щодо проекту доповіді за результатами зовнішнього оцінювання діяльності УВКБ ООН в Україні.

Визнаючи необхідність довгострокового концептуального співробітництва в даному напрямку, по забезпеченню захисту і пошуку рішень для біженців, осіб без громадянства та внутрішньо переміщених осіб, на міжнародному та національному рівнях в цій програмі задіяні численні представники державних та громадських структур. У зв’язку з чим, налагодження ефективних взаємовідносин між Регіональним центром і відповідними підрозділами Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, та обов’язкова участь в стратегічному проекті є одним з пріоритетних напрямків діяльності для досягнення спільної мети.

Таким чином, в ході зустрічі, сторони окреслили коло питань, які вимагають подальшого опрацювання в контексті захисту і пошуку довгострокових рішень, які на теперішний час залишаються важкодосяжними, таки як доступне житло, зайнятість, дискримінація переселенців, а також проблемні питання в рамках гуманітарного реагування ООН [УВКБ ООН] з надання допомоги постраждалому від конфлікту населенню, яке проживає в межах двадцяти кілометрів уздовж 500-кілометрової лінії розмежування.

Згідно обговорюваного проекту, УВКБ планує працювати над захистом і знаходженням рішень в трьох різних географічних зонах, таких як – Лінія розмежування [Зона 1], Непідконтрольні уряду території [Зона 2] та Решта території України [Зона 3], та поки конфлікт триває, ВПО повинні мати можливість юридичної, економічної, соціальної та політичної інтеграції, для того, щоб не відчувати тривалі наслідки переміщення. Інтеграція біженців та осіб без громадянства має велике значення і її поліпшення дозволить владі переконатися в ефективності роботи системи надання притулку в країні, що призведе до зростання показників рівня визнання біженців. В свою чергу, ідентифіковані в результаті інформаційно-просвітницької діяльності та забезпечені належними документами, особи без громадянства також отримають можливість реалізовувати свої права і повністю інтегруватися в суспільство.

Наприкінці зустрічі, сторони підтвердили свої наміри та обговорили параметри оперативної взаємодії між організаціями-учасниками, концентруючи увагу на майбутні шляхи розвитку відносин в рамках Проекту за стратегічними напрямками на 2017-2021 роки. 


 Інформація про Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях:

Адреса: м. Харків, Майдан Свободи, 5, 6 під’їзд, 3 поверх.

Контактний телефон: (057) – 705 – 03 – 52, Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).

Офіційний веб-сайт: http://kharkiv.legalaid.gov.ua/ua/

Сторінки у соціальних мережах: https://www.facebook.com/luhansk.kharkiv/?ref=aymt_homepage_panel