назад
22.10.19

Робоча зустріч з питань протидії торгівлі людьми

18 жовтня 2007 року започатковано Європейський день боротьби з торгівлею людьми. Минулого тижня начальником відділу Маньківське бюро правової допомоги Іриною Миронюк та начальником Маньківського районного відділу ДВС ГТУЮ у Черкаській області Васелем Мельником проведено робочу зустріч на тему: «Протидія торгівлі людьми».
Діяльність, спрямована на протидію торгівлі людьми, ґрунтується на принципах забезпечення прав, свобод людини, зокрема, права на повагу гідності, відшкодування матеріальної та моральної шкоди, правову допомогу, неупередженого ставлення, конфіденційності інформації, недопущення дискримінації за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, взаємодії органів виконавчої влади з відповідними органами, які здійснюють оперативно-розшукову діяльність, досудове розслідування, громадськими і міжнародними організаціями.
Під час робочої зустрічі обговорено, що відповідно Кримінального кодексу України, вербування, переміщення, переховування, передача або утримання людини визнаються злочином. Вказане може мати прояви у різних формах: рабство, залучення в боргову кабалу, торгівля людьми з метою сексуальної експлуатації, жебракування, терористичні акти та збройні конфлікти, проведення дослідів, примусова вагітність, усиновлення з метою отримання матеріальної вигоди тощо.
Статтею 149 Кримінального кодексу України визначено, що торгівля людиною, вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, з використанням примусу, викрадення, обману, шантажу, матеріальної чи іншої залежності потерпілого, його уразливого стану або підкупу третьої особи, яка контролює потерпілого, для отримання згоди на його експлуатацію – караються позбавленням волі на строк від 3 до 8 років.
Національна безкоштовна телефонна лінія з питань протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів: 0 800 505 501 та 527 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в Україні безкоштовні).
Наприкінці зустрічі працівником бюро роз’яснено, як захистити свої права у разі їх порушення, відповідно до Закону України “Про безоплатну правову допомогу” та які послуги можливо отримати звернувшись до центру.