назад
16.09.15

Робоче відрядження Андрія Вишневського до Полтави

 DSC 0081Сьогодні директор Координаційного центру з надання правової допомоги Андрій Вишневський перебуває у відрядженні до Полтави. У рамках відрядження відбулася низка зустрічей із представниками місцевих органів державної влади, адвокатами та представниками ЗМІ.

Так, уранці в приміщенні інформаційної агенції “Новини Полтавщини” відбулася прес-конференція для засобів масової інформації Полтавської області на тему «Безоплатна правова допомога – на захисті прав громадян». Із представниками ЗМІ з приводу актуальних питань забезпечення доступу до правової допомоги мешканців Полтавщини спілкувалися директор Координаційного центру з надання правової допомоги Андрій Вишневський, заступник голови Полтавської обласної державної адміністрації Олег Пругло, заступник голови Полтавської обласної ради Володимир Микійчук, директор Регіонального центру з надання БВПД у Полтавській області Олександр Черчатий та начальник Головного територіального управління юстиції у Полтавській області Ірина Пашко.

Під час прес-конференції Андрій Вишневський повідомив, що за перші неповні три місяці роботи до центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулися понад 13 тисяч осіб. Більше 2,5 тисячам людей призначили адвокатів, які розпочали представляти їх інтереси в судах. Андрій Вишневський звернув увагу, що клієнти центрів – найбільш соціально незахищені українці, які не мають можливості скористатися послугами кваліфікованих адвокатів для вирішення своїх проблем, які лежать у правовій площині. Якщо людина не може залучити захисника самостійно, нагадав Андрій Вишневський, держава гарантує їй право на використання послуг професійного захисника за кошти державного бюджету. Андрій Вишневський повідомив, що близько 48% людей, які звернулися за допомогою до центрів — інваліди, близько 38% малозабезпечені громадяни. “До центрів звертаються переважно інваліди та малозабезпечені громадяни для вирішення соціальних, житлових, трудових, пенсійних, земельних та спадкових питань”, – сказав він.

DSC 0056

 {source}
<iframe width=”620″ height=”300″ src=”https://www.youtube.com/embed/FpEDvl-1hFM” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>
{/source}

«Сьогодні важливо поглиблювати співпрацю між центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги, місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування. Адже наше спільне завдання – донести до територіальної громади інформацію про право на безоплатну правову допомогу та забезпечити якнайефективнішу реалізацію цього права», – зазначив директор Координаційного центру. Він повідомив, що сьогодні планується підписання Меморандуму про співпрацю між Регіональним центром з надання БВПД у Полтавській області, Полтавською обласною державною адміністрацією та Полтавською обласною радою.

 DSC 0060 

Як зазначив директор Регіонального центру з надання БВПД у Полтавській області Олександр Черчатий, з початку роботи місцевих центрів з надання БВПД в області їх відвідали майже 600 людей.

“Ми бачимо перспективу нашої роботи. Треба доносити до людей інформацію про можливості отримати безоплатну правову допомогу. Також ми сподіваємось на залучення до співпраці із центрами на Полтавщині більшої кількості адвокатів”, – сказав Олександр Черчатий.

Далі у приміщенні Полтавської обласної державної адміністрації відбулося засідання круглого столу, участь у якому взяли участь: заступник голови Полтавської обласної державної адміністрації Олег Пругло, заступник голови Полтавської обласної ради Володимир Микійчук, директор Координаційного центру з надання правової допомоги Андрій Вишневський, начальник Головного територіального управління юстиції у Полтавській області Ірина Пашко, голова кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Полтавської області Тамара Воротінцева, голова дисциплінарної палати кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Полтавської області Вікторія Пономаренко, голова Громадської ради при Полтавській облдержадміністрації Володимир Голуб, радник з питань реформування судових та правоохоронних органів Консультативної місії Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки в Україні П’єтро Сардаро, адвокати, представники правоохоронних органів, директори місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, органи виконавчої влади та місцевого самоврядування, представники громадських організацій.

Тамара Воротінцева, голова КДКА Полтавської області під час круглого столу зазначила: “Дуже приємно, що навіть у скрутних для держави умовах, вона знайшла можливість створити ці центри [центри з надння БВПД]. Тішить, що центри співпрацюють з органами адвокатського самоврядування і адвокатами. Ми співпрацюємо з центрами і дякуємо, що вони діляться з нами всіма своїми напрацюваннями, зокрема, методичними матеріалами, які у них на дуже високому рівні”. 

Радник з питань реформування судових та правоохоронних органів Консультативної місії Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки в Україні П’єтро Сардаро зазначив: «Справедливе правосуддя може залишатися просто гарними словами, теоретичною концепцією, якщо не буде по-справжньому доступним для людей. Тільки будучи доступним, справедливе правосуддя може стати ефективним і реальним. А для того, щоб справедливе правосуддя було доступними на практиці – повинна існувати надійна система безоплатної правової допомоги: для тих, хто не може дозволити собі витрати на судочинство, для всіх вразливих категорій осіб. І Україна серйозно просунулася в процесі комплексного реформування системи правової допомоги. Адже цей процес, як ми знаємо, нещодавно перейшов на новий рівень зі створенням 1 липня 2015 року мережі зі 100 місцевих центрів [місцеві центри з надання БВПД] і початком надання правових послуг в цивільних та адміністративних справах. Ця мережа є основою системи правової допомоги в Україні»

P9160759

Під час круглого столу обговорено актуальні питання надання безоплатної правової допомоги у регіоні. Після чого – відбулося  підписання згаданого Меморандуму про співпрацю між Полтавською обласною державною адміністрацією, Полтавською обласною радою та Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області.

DSC 0141

Документ передбачає поглиблення співпраці між системою безоплатної правової допомоги, органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади на Полтавщині. Основними ж завданнями партнерської співпраці є забезпечення розвитку системи надання правової допомоги та створення рівних можливостей доступу осіб до правосуддя через надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Крім того сьогодні директор Координаційного центру зустрівся із Головою Полтавської Облдержадміністрації Валерієм Головком. Під час зустрічі Андрій Вишневський та Валерій Головко обговорили питання подальшої співпраці між Полтавською ОДА та центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги на Полтавщині. Валерій Головко пообіцяв всіляко сприяти такій співпраці та реалізації заходів в її рамках, та надавати посильну допомогу в межах своїх повноважень.

DSC 0017

Опісля пройшла робоча зустріч директора Координаційного центру з надання правової допомоги Андрія Вишневського з адвокатами, які надають безоплатну вторинну правову допомогу у Полтавській області. У зустрічі взяли участь близько 30 адвокатів. Учасники зустрічі спілкувались про різні питання, пов’язані з діяльністю адвокатів під час надання безоплатної вторинної правової допомоги. Зокрема, мова йшла про спрощення процедур звітування та підвищення оплати за надані ними послуги.

P9160778

А також – із колективами Регіонального центру з надання БВПД у Полтавській області, Першого та Другого полтавських місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

P9160793

Завтра Андрій Вишневський проведе зустрічі із колективами місцевих центрів у Лубнах та Кременчуці.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter