назад
22.09.17

Робочі будні бюро правової допомоги

20.09.2017 seminarcentrduk

У рамках Меморандуму про співпрацю із Диканським районним центром зайнятості 20 вересня 2017 року головний спеціаліст Диканського бюро правової допомоги Людмила Маценко провела «Інформаційний семінар для військовослужбовців та учасників АТО».

Під час заходу фахівець бюро поінформувала присутніх про пільги у сфері праці, які передбачені чинним законодавством для учасників АТО, а також пояснила порядок їх отримання.

У своїх роз’ясненнях Людмила Маценко зазначила, що відповідно до ст. 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» учасникам бойових дій у сфері праці надаються такі пільги: 1) використання чергової щорічної відпустки у зручний для них час, а також одержання додаткової відпустки із збереженням заробітної плати строком 14 календарних днів на рік; 2) переважне право на залишення на роботі при скороченні чисельності чи штату працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці та на працевлаштування у разі ліквідації підприємства, установи, організації; 3) виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності в розмірі 100 процентів середньої заробітної плати незалежно від стажу роботи.

Після закінчення заходу працював дистанційний пункт доступу до БПД і всі бажаючі мали змогу отримати консультації та роз’яснення з конкретних правових питань.

Також цього дня начальник бюро Олександр Олійник та приватний нотаріус Диканського районного нотаріального округу Тетяна Хіцан провели на базі бюро спільне консультування громадян.20.09.2017 konsultnotarduk

Актуальним питанням, яке цікавило місцевих мешканців був порядок прийняття спадщини та черговість спадкування за законом.

Тетяна Хіцан та Олександр Олійник зазначили, що ст. 1270 Цивільного кодексу України (далі – ЦК України) встановлено строк для прийняття спадщини, який становить 6 місяців і починається з часу відкриття спадщини. Згідно ч. 1 ст. 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу, або в сільських населених пунктах – уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини. Крім того, якщо спадкування відбувається за законом, то спадкоємці одержують право на спадкування почергово. При цьому ЦК України передбачає п’ять черг спадкоємців за законом.

Додатково інформуємо, що скористатися послугами Диканського бюро правової допомоги можна за адресою: смт. Диканька, вул. Гоголя, 1 (2 поверх), контактний номер телефону (05351) 9-73-53, 0-800-213-103 (гаряча лінія, безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів).