назад

DSC 0775Протягом трьох днів, з 29 по 31 жовтня поточного року, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях Павло Наливайко перебував у робочій поїздці на Донеччину.   

       Перший день робочої поїздки видався насиченим. Павло Наливайко разом з заступником директора РЦ Оксаною Савицькою та заступником директора Маріупольського місцевого центру Крістиною Мачулян здійснили низку робочих зустрічей та відвідали контрольні пункти в’їзду-виїзду в зоні проведення Операції об’єднаних сил.   DSC 0758                                                

       Першими, куди завітали керівники установ системи безоплатної правової допомоги, стали Курахівське бюро правової допомоги та Волноваське бюро правової допомоги. Під час зустрічі з начальниками самостійних відділів Маріупольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги  Інною Мірошніченко та Оленою Сеніч були розглянуті проблемні питання щодо роботи бюро правової допомоги та обговорені результати діяльності структурних підрозділів МЦ за 9 місяців поточного року.

DSC 0772       Цього ж дня відбулися виїзди до дистанційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги, які функціонують на КПВВ «Мар’їнка» та КПВВ «Новотроїцьке». Зазначені дистанційні пункти було організовано задля забезпечення якісного надання правової допомоги громадянам з непідконтрольної території та «сірої» зони. Метою відвідування КПВВ був моніторинг діяльності дистанційних пунктів, а саме оцінка ефективності функціонування зазначених пунктів, виявлення проблемних питань та розроблення дієвих заходів для їх вирішення.         

       Одразу на КПВВ «Новотроїцьке» відбулась робоча зустріч з координатором Проекту правової допомоги Данської ради у справах біженців Олександром Барилком, під час якої були обговорені шляхи реалізації діючого Проекту надання безоплатної правової допомоги безпосередньо на лінії розмежування, а саме у дистанційних пунктах.   Microsoft PowerPoint                                             

       Наступного дня під час зустрічі з заступником начальника Авдіївського бюро правової допомоги Наталією Толбатовою були обговорені найбільш проблемні та актуальні питання, з якими стискаються мешканці «сірої» зони. Також було приділено увагу подальшій роботі установи, зокрема, йшлось про проведення правопросвітницьких заходів для військовослужбовців з метою збільшення їх правової обізнаності, створення дистанційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги та організацію роботи мобільних консультативних пунктів в Ясинуватському районі.

DSC 0804       Під час виїзду до КПВВ «Майорськ», на території якого також розташовано дистанційний пункт доступу до БПД, Павло Наливайко разом з заступником директора Краматорського місцевого центру Олександром Акіншиним, начальником Бахмутського бюро правової допомоги  Оксаною Болотюк зустрілися із представниками Державної прикордонної служби України, які чергують на КПВВ. Під час бесіди було обговорено шляхів розширення доступу до безоплатної правової допомоги для жителів тимчасово окупованих територій, захист прав, свобод та інтересів цих осіб тощо.DSC 0811

       Також Павло Наливайко провів ряд зустрічей з організаціями-партнерами, серед яких й державні установи, й міжнародні організації. Під час розмови зі старшим радником з питань захисту Регіонального офісу УВКБ ООН Умаром Ях’яєвим та польовим радником Діну Ліпкану були обговорені подальші напрямки співпраці щодо належного функціонування дистанційного пункту, що розташований на КПВВ «Майорск».

       З керівником Слов’янського відділення поліції Краматорського відділу поліції Головного управління Національної поліції у Донецькій області  Анатолієм Ковальчуком були обговорені питання щодо покращення взаємодії між установами.

DSC 0831       Під час зустрічі з міським головою м. Слов’янська Вадимом Ляхом було обговорено питання співпраці установ системи безоплатної правової допомоги та органів місцевого самоврядування, зокрема спільного визначення правових проблем мешканців Слов’янську. Також було приділено увагу можливості розробки та прийняття міської програми надання безоплатної правової допомоги.

       Не оминули увагою й адвокатів Донецької області – Павло Наливайко зустрівся з правниками Краматорську, Дружківки, Костянтинівки, Добропілля, Слов’янську та Лиману. Під час зустрічі, директор РЦ разом з начальником відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів Ганною Мєшальніковою, підбили підсумки проведених моніторингів дотримання адвокатами якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному процесу, обговорили взаємодію адвокатів з установами системи БПД, порядок видачі доручень та їх виконання, стандарти якості надання безоплатної вторинної правової допомоги.

       Користуючись нагодою Павло Наливайко вручив адвокату Сергію Даншину Почесну грамоту Донецької обласної державної адміністрації, якою його було нагороджено за значний особистий внесок у розбудову суверенної, демократичної, правової держави, здійснення заходів щодо забезпечення законності, прав, свобод людині і громадянина, сумлінну і самовіддану працю, високі досягнення у професійній діяльності.DSC 0816

       Останньою, у робочому турне по Донецькій області, була зустріч з Регіональним представником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Донецькій області  Сергієм Горбатенком. Питання, що були обговорені, стосувалися дотримання права засуджених осіб на безоплатну правову допомогу. Адже, згідно доручення Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, в рамках Реалізації Меморандуму про співпрацю між Координаційним центром з надання правової допомоги та Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини, директор РЦ Павло Наливайко, залучається до моніторингу дотримання прав людини.