назад

Робочий візит радника Міністра юстиції України, Народного депутата України Олександра Дроздика до Запоріжжя

1 IMG 1Сьогодні, 17 серпня 2015 року, Народний депутат України Олександр Дроздик прибув з робочим візитом до Запоріжжя.

Насамперед Народний депутат України Олександр Дроздик спільно з в.о. начальника Головного територіального управління юстиції в Запорізькій області Тимофієм Дудіним та директором Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області Павлом Наливайком відвідали Перший запорізький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, адже основна подія, яка останнім часом цікавить українську громадськість у правовій сфері – ценадання правових послуг незахищеним верствам населення.

 

   Зустріч у Першому запорізькому місцевому центрірозпочалась зі знайомства з командою місцевого центру, який очолює його директор – Ольга Бородіна.

Гостіі журналісти місцевих ЗМІ мали змогу на практиці побачити роботу центру – від зустрічі клієнта працівником відділу попередньої роботи до власне надання правової допомоги адвокатом. Зокрема було наглядно продемонстровано процес прийому громадян працівниками центру, порядок прийняття рішення про надання безоплатної вторинної правової допомоги і робота адвоката щодо представництва або захисту порушених прав суб’єкта.

2 IMG 2337

Учасники зустрічі були проінформовані щодо надання правової допомоги клієнтам, якщо вони не є суб’єктами права безоплатної вторинної правової допомоги. Директор Першого запорізького центру Ольга Бородіна розповіла про роботу центру у напрямку налагодження співпраці з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги – органами державної влади, громадськими організаціями та об’єднаннями, куди направляються громадяни, котрі потребують правової допомоги, але не відносяться до категорій осіб, що мають право на БВПД.

3 IMG 2241

   Робоча зустріч з Народним депутатом продовжилась за круглим столом у приміщенні Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області на тему: «Реалізація Закону України «Про безоплатну правову допомогу» – шлях до виконання ст. 59 Конституції України».

Зі вступним словом виступили Народний депутат України Олександр Дроздик

IMG 2367


і директор Регіонального центру Павло Наливайко,

6 IMG 2410

які привітали учасників і висловили обопільне побажання щодо підтримки стосунків задля розвитку системи БВПД у Запорізькій області, адже Безоплатна правова допомога –  серйозний соціальний урядовий проект, один із найуспішніших державних проектів, і її реалізація – це шлях до виконання статті 59 Конституції України.      

Олександр Дроздик розповів про сьогоднішні можливості системи безоплатної вторинної правової допомоги загалом в Україні, на практиці тих регіонів, які він відвідав попередньо, а Павло Наливайко у свою чергу – про перші досягнення в роботі місцевих центрів, він навів основні статистичні дані щодо категорій громадян, які обслуговують центри, а також розкрив перспективи розвитку цього напрямку у Запорізькій області.

Під час проведення круглого столу було обговорено ряд нагальних питань, що стосуються діяльності Регіонального та місцевих центрів, взаємодії системи надання безоплатної вторинної правової допомоги і адвокатів як суб’єктів надання якісної безоплатної правової допомоги:

  1. Реалізація Закону України «Про безоплатну правову допомогу» територіальними органами юстиції у Запорізькій області
  2. Реалізація Закону України «Про безоплатну правову допомогу» регіональними та місцевими центрами. Перші підсумки діяльності місцевих центрів
  3. Роль і місце адвоката в реалізації Закону України «Про безоплатну правову допомогу» як суб’єктів надання якісної безоплатної правової допомоги
  4. Взаємодія органів адвокатського самоврядування, Регіонального центру та місцевих центрів як гарантія надання якісних послуг адвокатів
  5. Проблемні питання діяльності адвокатів при наданні БВПД та шляхи їх вирішення

Маргарита Трипольська,

8 IMG 2517


голова Запорізького відділення ВГО “Асоціація адвокатів України”, і Олександр Гришин, начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів, розкрили питання щодо ролі і місця адвокатів в системі безоплатної вторинної правової допомоги, як суб’єктів надання якісної безоплатної правової допомоги. 

Секретар Ради адвокатів Запорізької області Олена Усова наголосила, що робота адвокатів центрів динамічна, непроста, але втой же час дуже професійна, і потребує постійного підвищення рівня кваліфікації. Тому проведення сумісних заходів, семінарів, круглих столів для обговорення актуальних питань, взаємодія в прийнятті важливих рішень – нагальне питання, адже всі зацікавлені у розбудові правової демократичної держави та сильної адвокатури.

Катерина Котелевська – член Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури, член Громадської ради при Головному управлінні юстиції у Запорізькій області, та Олексій Біленко – голова відділення у Запорізькій області ГО «Об’єднання адвокатів, що надають БВПД», навели приклади проблемних питань, які виникають у практичній діяльності адвокатів при наданні БВПД та запропонували шляхи їх вирішення, що викликало жваве обговорення учасників круглого столу. Підсумовуючи результати зустрічі, Олександр Дроздик і Павло Наливайко закликали представників ЗМІ, органів регіональної влади та місцевого самоврядування максимально інформувати населення про можливість отримання безоплатної правової допомоги та сприяти реалізації започаткованих реформ щодо взаємної співпраці, оскільки від спільних зусиль громадяни зможуть отримати швидку і якісну правову допомогу.

{module Foto_ZP_RC_ks_17.08.15}