назад

Робота центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги Житомирської області за І квартал 2016 року

chartУ січні-березні 2016 року Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області видано 470 доручень адвокатам, з яких 117 для здійснення захисту затриманим особам, 16 для проведення окремої процесуальної дії, 313 для захисту за призначенням відповідно до постанови слідчого та ухвали суду у кримінальному провадженні та 24 за заявами засуджених.

До місцевих центрів за січень-березень звернулось 820 осіб, з них 307 осіб, що підпадають під категорію осіб, які мають право на безоплатну правову допомогу, отримали безоплатних адвокатів.

Найбільше адвокатів залучали у таких галузях права:

  • у цивільному – 81 %;
  • в адміністративному – 9 %;
  • у кримінальному – 10 %.

Усього за березень до місцевих центрів у Житомирській області звернулося 162 особи. Найбільше адвокатів залучали у таких галузях права:

  • у цивільному – 81 %;
  • в адміністративному – 12 %;
  • у кримінальному – 7 %.

Відповідно до квартального плану за січень-березень 2016 року у місцевих та Регіональному центрах організовано ряд заходів, з метою проведення інформаційно-просвітницьких круглих столів, семінарів, консультацій адвокатів, надання безоплатної правової допомоги особам, які підпадають під категорію відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу», для підвищення правової свідомості громадян.

Місцевими центрами у Бердичеві, Житомирі, Новоград-Волинському, Коростені та Регіональним центром у Житомирській області було проведено вуличні інформування громадян шляхом роздавання інформаційно-роз’яснювальних буклетів.

Для організації роботи виїзних консультаційних пунктів та проведення інформаційно-просвітницьких заходів організовано робочі зустрічі, у результаті яких місцеві центри підписали Меморандуми про співпрацю.

За період січень-березень Центрами здійснено 25 виїзних консультаційних пунктів у будинках-інтернатах.

Також проведено 6 правороз`яснювальних лекцій та виїзних прийомів у місцях несвободи.

Місцеві та Регіональний центри активно надавали адресну правову допомогу особам, що позбавлені можливості пересування.

За період січень-березень проведено 7 бесід із адвокатами для залучення у систему надання БВПД.

У місцевих центрах було облаштовано «Скриньки для відгуків» для зауважень, пропозицій стосовно роботи МЦ та адвокатів, що надають БВПД.

У березні Регіональний центр спільно з місцевими центрами провів круглий стіл на тему: «Безоплатна правова допомога для людей з інвалідністю». Важливість круглого столу полягала у тому, щоб проінформувати людей з інвалідністю щодо їх права на безоплатну правову допомогу та можливість її отримання.

Директори місцевих та Регіонального центрів брали участь у конференціях, круглих столах, міських, районних, селищних радах з метою інформування громадян про Бюро правової допомоги та про центри з надання БВПД.

Задля удосконалення відносин із суб`єктами права на БВПД у місцевих центрах проведено «День відкритих дверей».

Для забезпечення організації підвищення кваліфікації адвокатів, які надають БВПД та організації обміну досвіду між ними у березні проведено 9 тренінгів та семінарів, робочих зустрічей з адвокатами.

28 березня радник з правових питань Проекту Ради Європи «Подальша підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні» Ольга Дубінська та національний консультант Ради Європи, експерт центру політико-правових реформ Олександр Банчук провели зустріч з директором Регіонального центру з надання БВПД у Житомирській області Олександром Гербедою та заступником директора Наталією Радушинською, начальником відділу організації надання БВПД Олегом Врублевським, головним бухгалтером Регіонального центру Ольгою Березовською, Головою Ради адвокатів Житомирської області та адвокатами, що надають БВПД.

Протягом І кварталу активно здійснювалося висвітлення в ЗМІ робота центрів БВПД по забезпеченню доступу до правової допомоги громадян, шляхом виступів на радіо та телебаченні, публікацій в газетах та Інтернет-виданнях.