назад

1

Незвична по своєму формату прес-конференція пройшла 20 січня у Львівській майстерні шоколаду. Спільний захід Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області та Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області скоріше походив на зустріч старих знайомих. Запашна кава та всілякі смаколики сприяли жвавій дружній розмові між правниками та журналістами місцевих газет.

       На початку зустрічі Андрій Данов зазначив, що 2016 рік став для Мін’юсту роком запуску та реалізації багатьох ініціатив та реформ:

– Досягненням є завершення реформи реєстрації нерухомості та бізнесу, та передача відповідних повноважень місцевій владі, нотаріусам тощо. Також це розроблення та забезпечення прийняття Антикорупційного закону, який ввів кримінальну відповідальність за рейдерство для всіх учасників дій: заявників, реєстраторів та вигодонабувачів, – звернув увагу журналістів Андрій Анатолійович, – Було дано старт реформі пенітенціарної служби та реформі системи примусового виконання судових рішень. Та запущено чи не найважливішу для нашої країни реформу – реформу судової гілки влади.

      2 Надалі захід продовжили презентацій результатів роботи зазначених установ за минулий рік. Павло Наливайко поінформував присутніх про розвиток системи надання безоплатної правової допомоги у Запорізькому регіоні. Головними якісними показниками роботи центрів з надання БВПД є кількість доручень, які були видані адвокатам для захисту прав або представлення інтересів клієнтів.

– У 2016 році Регіональний центр видав 5901 доручення. Кожен повинен нести покарання лише за те, що скоїв, і не в якому разі – за те, що не робив. Адвокат у кримінальному процесі саме для того, щоб не втрачався зміст правосуддя, – зауважив Павло Іванович, – Клієнти місцевих центрів потребують допомоги у вирішенні питань, що стосуються цивільного та адміністративного права За минулий рік їх звернулося близько 15 тисяч, з них більше ніж 2050 мешканців нашого краю вирішили свої правові питання за допомогою адвокатів системи безоплатної правової допомоги. 00

– Головною подією кінця 2016 та початку 2017 року стало обговорення та прийняття змін до Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Завдяки ним значно розширилося коло суб’єктів, які відтепер мають право на адвоката за рахунок держави. Це внутрішньо переміщені осіби та осіби, які до сьогодні лише претендували на отримання такого статусу.  Така ж соціальна гарантія встановлена для осіб, які претендують на отримання статусу учасника бойових дій. Учасники АТО отримуватимуть допомогу не лише з питань їх соціального захисту, як це було до прийняття зазначених змін, а з будь-яких інших питань. Також суттєво змінилися підходи до визначення рівня малозабезпеченості, що є критерієм для отримання безоплатної вторинної правової допомоги: по-перше, особа матиме таке право, якщо її дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів (на початок 2017 року прожитковий мінімум становить в середньому 1600 гривень), по-друге, враховуватиметься середньомісячний дохід особи, яка звертається за допомогою, а не середньомісячний сукупний дохід сім’ї, як це було дотепер, – підсумував Павло Наливайко.

       Сергій Нікітенко презентував результати роботи органів юстиції, що стосувалися значних змін у сфері державної реєстрації, утворенню замість ліквідованих управлінь юстиції у місті та області 55 нових суб’єктів, що надають зазначені послуги тощо. А далі йшлося про більш приємні інновації: 4

– Однією з постійно діючих ініціатив є видача свідоцтва про народження дитини безпосередньо у пологовому будинку. Цю можливість достатньо швидко оцінили молоді батьки, які відтепер не марнують час на відстоювання черг під кабінетами, а спокійно насолоджуються батьківством, бо вийшли з пологового будинку вже з документом на руках. На сьогодні 5231 дитинка була зареєстрована майже одразу після народження, – на цій дійсно приємній ноті Сергій Володимирович закінчив свій виступ.

        А потім була гаряча духмяна кава, солодощі, безліч питань тих, що будуть цікаві читачам та особистих, дискусії та обговорення, і остаточні думки. Які є дуже важливими, адже інформацію, що була почута, представники друкованих ЗМІ понесуть своїм читачам. Висновки були одноголосними: Вся робота, яка наразі ведеться, націлена на людей. На роз’яснення, дотримання та реалізацію їх прав.

Для отримання консультацій чи роз’яснень з правових питань можна звертатися безпосередньо до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області:

– м.Запоріжжя, пр. Соборний, буд. 77, 8-й поверх

– телефон: (061) 224-44-50

– е:mail: office.zaporizhya@legalaid.gov.ua

– віртуальна приймальня Рубрика: «Поставити питання юристу» на сайті Регіонального центру http://zaporizhya.legalaid.gov.ua