назад

Робота за кордоном – обережно!

482-1Чи можна працювати за кордоном, маючи туристичну або гостьову візу? Що робити, якщо у вас вимагають оригінал паспорта і кажуть, що він буде знаходитися на зберіганні у роботодавця? Чи варто платити за працевлаштування посереднику?

Сьогодні все більше українців вирушають за кордон в пошуках кращої долі. Одні їдуть на заробітки, щоб влаштувати краще життя своїй родині на батьківщині, інші — за кращим життям за кордоном. При цьому через необачність та необізнаність і ті, й інші дедалі більше страждають від порушення їхніх прав. В інтернеті та на дошках оголошень розміщують тисячі запрошень на легальну роботу за кордоном. Як не потрапити в біду, намагаючись працевлаштуватися за межами України, розповідала фахівець Путильського бюро правової допомоги Валерія Кермач під час семінару з особами, які перебувають на обліку в Путильській районній філії обласного центру зайнятості.

«Працевлаштуванням за кордоном займаються фірми-посередники, тож найперше потрібно перевірити, чи має фірма ліцензію на такий вид діяльності, як „посередництво в працевлаштуванні за кордоном”. Таку ліцензію видає Міністерство соціальної політики України, – розпочала свій виступ Валерія Кермач. – Фірма-посередник повинна також мати копію дозволу на працевлаштування громадян України або копію ліцензії на провадження посередницької діяльності у працевлаштуванні громадян України. Ці документи видаються уповноваженим органом країни, де планує працевлаштуватись заробітчанин. Окрім того, вони повинні бути засвідчені згідно із законодавством цієї країни і легалізовані у консульській установі України».

Варто пам’ятати, що фірма, яка пропонує посередництво в працевлаштуванні за кордоном, до укладання трудового договору з іноземним роботодавцем не має права брати за надання послуг передоплату. Легальне офіційне працевлаштування передбачає, що ще до виїзду за кордон працедавець та фірма, яка його представляє, озвучує умови роботи та вимоги до працівників. Обов’язкове підписання трудового договору. Він повинен бути написаний зрозумілою для вас мовою у 2 примірниках. Важливо, щоб у договорі було вказано:

• на який період часу наймають на роботу – від трьох місяців до півроку чи більше;
• скільки годин триватиме робочий день;
• яка форма оплати праці – фіксована, погодинна чи від виробітку;
• які податки будуть справлятися з працівника;
• який соцпакет він отримує тощо.

«Погоджуватися на працевлаштування за кордоном можна лише за умови оформлення спеціальної робочої візи – службова, туристична та гостьова візи не дають права на легальну роботу за кордоном, – наголосила фахівець бюро. – Пам’ятайте й про те, що закордонний паспорт та інші документи завжди повинні бути у вас. Віддавати їх на зберігання роботодавцю – небезпечно, адже це може загрожувати вам трудовим рабством».

У разі порушення ваших прав потрібно знати, до яких організацій можна звернутися. Перш за все це посольства/консульства України за кордоном, які наділені широкими повноваженнями. Захистом прав займаються також державні, міжнародні та громадські організації, що надають допомогу мігрантам, які опинилися у скрутному становищі, місцеві правоохоронні органи, організації української діаспори.

Контактна інформація! Звертайтеся по допомогу до фахівців Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової  допомоги за адресою: Чернівецька область, м. Вижниця, вул. Українська, 100Б, тел. (03730) 2-31-58.
Звертайтеся по допомогу до фахівців Путильського бюро правової допомоги за адресою: Чернівецька область, Путильський район, смт Путила, вул. Українська, 178. Телефон: (03738) 2-13-33.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні, приймаються цілодобово).