назад

Rozmova pro OON 224 жовтня традиційно відзначається день ООН. Саме в цей день у далекому 1945 році Статут ООН був ратифікований достатньою кількістю країн, що ознаменувало початок діяльності наймасштабнішої організації, яка існує в світі. Саме цій події і була присвячена зустріч начальника Більмацького бюро правової допомоги зі школярами Комиш-Зорянської ЗОШ І-ІІІ ступенів.

       24 жовтня 2017 року начальник відділу «Більмацьке бюро правової допомоги» Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Анастасія Корбут завітала до школи з лекцією для старшокласників. У класній кімнаті зібралися учні 9-11 класів, які з цікавістю слухали про передумови створення Організації Об’єднаних Націй, як відбувалися зустрічі лідерів великих держав, з якими труднощами довелося зіткнутися та які суперечки вирішити перш ніж вдалося прийняти Статут. Відкриттям для дітей став той факт, що Україна (на той час – Українська РСР) також була співзасновницею організації на правах окремого суб’єкта, а не в складі СРСР.

       Анастасія Корбут розповіла школярам і про чотири хвилі розширення ООН, і про найбільш видатних генеральних секретарів, і про структуру міжнародної організації. Після цього були розглянуто основні напрямки діяльності та функції, які ООН виконує сьогодні. Особливу увагу було приділено Дитячому фонду ЮНІСЕФ, який займається саме проблемами дитинства та материнства.

       У школярів виникло чимало запитань, на які начальник Більмацького бюро правової допомоги дала відповіді. Зокрема, учень 11 класу поставив питання щодо діяльності ООН в Україні, причини зволікання з миротворчою місією, яким чином Організація допомагає у вирішенні конфлікту з Російською Федерацією та чому не було прийнято рішення про розслідування падіння літака «Малазійських авіаліній». Учениця 10 класу поцікавилася, яким чином Представництво ООН в Україні допомагає внутрішньо переміщеним особам.

       Ці питання дають зрозуміти, що нинішнє покоління молоді не живе в окремому світі, а намагається аналізувати та бачити шляхи вирішення гострих соціальних та соціально-політичних проблем.

       Після цього школярі ставили питання щодо своїх прав, як захистити їх, яким чином поводитися в тій чи іншій ситуації, як відстоювати свою позицію. Таким чином, розмова про міжнародну організацію плавно перейшла в обговорення практичної реалізації прав дітей. Всі учні отримали буклети “Твої права – твій захист. Правові орієнтири для кожної дитини».

       Директор Комиш-Зорянської ЗОШ І-ІІІ ступенів Олена Марусик подякувала за цікавий захід і запропонувала  провести уроки і для учнів початкової та середньої школи.

Нагадуємо, що Більмацьке бюро правової допомоги знаходиться за адресою: 71001, Запорізька обл., Більмацький р-н, смт.Більмак, вул.Запорізька, буд.28-А, телефони: (06147) 220-74, 220-54.