назад
24.01.24

Розпочато процедуру оптимізації територіальних відділень Координаційного центру з надання правничої допомоги

01.01.2024 р. набрав чинності наказ Міністерства юстиції України від 27.12.2023 р. № 1733/5 «Питання оптимізації системи надання безоплатної правової допомоги».

Відповідно до цього наказу Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області перейменовано в Південний міжрегіональний центр з надання безоплатної правничої допомоги, до якого приєднано 3 регіональних та 15 місцевих центрів у Кіровоградській, Миколаївській, Херсонській, Одеській областях та АРК Крим.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях перейменовано в Східний міжрегіональний центр з надання безоплатної правничої допомоги, до якого приєднано 3 регіональний та 14 місцевих центрів у Полтавській, Сумській, Чернігівській, Харківській областях.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях перейменовано в Південно – Східний міжрегіональний центр з надання безоплатної правничої допомоги, до якого приєднано 1 регіональних та 13 місцевих центрів у Донецькій, Луганській, Дніпропетровській, Запорізькій областях.

Правобережний київський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги перейменовано в Північний міжрегіональний центр з надання безоплатної правничої допомоги, до якого приєднано 6 регіональних та 20 місцевих центрів у Київській та у місті Києві, Житомирській, Хмельницькій, Черкаській та Вінницькій областях.

Внаслідок приєднання до нових міжрегіональних центрів відбувається реорганізація шляхом приєднання центрів з надання БВПД у вказаних областях як юридичних осіб. Нові міжрегіональні центри є правонаступниками центрів, які реорганізовано.

Доки триває процес реорганізації, центри продовжують працювати у звичайному режимі, а саме: видають доручення про надання безоплатної вторинної правничої допомоги, замінюють адвоката у визначених законом випадках, приймають акти надання безоплатної вторинної правничої допомоги та додатки до них, здійснюють їх реєстрацію в органах Державної казначейської служби України та оплату.

Після здійснення всіх реєстраційних та інших процедур, необхідних для належного функціонування міжрегіональних центрів, додатково будуть надані роз’яснення щодо нового порядку забезпечення видачі доручень, здійснення переукладання договорів та порядку прийому, перевірки й оплати актів надання безоплатної вторинної правничої допомоги, інших питань співпраці центру з адвокатами.

Також на регіональних рівнях заплановані зустрічі з адвокатами, які надають безоплатну вторинну правничу допомогу, з метою обговорення всіх актуальних питань співпраці, в тому числі з питань опрати послуг з надання безоплатної вторинної правничої допомоги.

У разі виникнення додаткових запитань просимо звертатися:

  • щодо отримання доручень, роботи чергових — до заступника начальника управління забезпечення доступу до правової допомоги Координаційного центру з надання правничої допомоги Магомедової Марини Тагирівни тел. (044) 486 71 06, maryna.mahomedova@legalaid.gov.ua,
  • в частині подання актів або застосування Методики обчислення розміру винагороди — до начальника управління забезпечення якості правової допомоги Координаційного центру з надання правничої допомоги Дрелінського Сергія Вікторовича, serhii.drelinskyi@legalaid.gov.ua, тел. (044) 486 71 06.