назад

Розподіл майна між подружжям: хто на що може претендувати?

16 серпня працівники Коростенського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги роз`яснили громадянину, який звернувся за консультацією як здійснюється поділ майна подружжя при розірванні шлюбу.

Відповідно до положення статті 60 Сімейного кодексу України, майно набуте подружжям під час шлюбу належить дружині та чоловіку на праві спільної сумісної власності, незалежно від того що один із них не мав із поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства) самостійного заробітку (доходу).  

Спільною сумісною власністю подружжя є:

  1. майно, придбане за час шлюбу (за винятком речей індивідуального користування, які також були придбані за час шлюбу);
  2. отримані прибутки кожним з подружжя: заробітна плата, стипендія та інше;
  3. гроші, інше майно, гонорари, виграші, які були отримані за договором, укладеним одним з подружжя в інтересах сім’ї;
  4. предмети і речі, які були придбані одним з подружжя для професійного заняття (музичні інструменти, лікарське устаткування, оргтехніка тощо).

Неподільним є майно, яке належить одному з подружжя на праві приватної власності та придбане:

  1. до укладення шлюбу;
  2. під час шлюбу, але в порядку спадкування чи на підставі договору дарування;
  3. під час шлюбу, але за особисті кошти;
  4. під час шлюбу внаслідок приватизації житлової площі згідно з законодавством;
  5. під час шлюбу внаслідок приватизації земельної ділянки, що перебувала в користуванні одного з подружжя, або отримане внаслідок приватизації з інших підстав.

Окрім того, подружжю на праві приватної власності належать:

  1. речі індивідуального користування, до складу яких входять навіть коштовності незалежно від того, за чий рахунок вони були придбані;
  2. премії, нагороди, отримані за особисті заслуги;
  3. кошти, отримані як компенсацію пошкодження або втрати речі, яка належить одному з подружжя;
  4. компенсації заподіяної одному з подружжя моральної шкоди;
  5. страхові суми по обов’язковому/добровільному особистому страхуванню за умови, що страхові внески були зроблені за рахунок коштів, що належать одному з подружжя на праві приватної власності;
  6. інші кошти.

«Є два шляхи вирішення питання поділю майна. Розділ майна може здійснюватися подружжям за домовленістю між собою або відповідно до положень шлюбного договору, якщо такий є.
Якщо можливості домовитися немає і єдиний вихід звернутися з позовом до суду про поділ майна між подружжям, звертайтеся до центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги для написання позовної заяви про розділ майна», – порадили фахівці Коростенського місцевого центру з надання БВПД.