назад

Розширення співпраці з регіональним представником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

42421096 875157469341877 8767180182839623680 n24 вересня 2018 р. відбулась зустріч Ірини Хондогій, директора Регіонального центру з Володимиром Шевченком, Регіональним координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Тернопільській області.

Нагадуємо, що з метою консолідації зусиль, спрямованих на недопущення порушень прав і свобод людини, зокрема права на безоплатну правову допомогу, між Координаційним центром  з надання правової допомоги та Уповноваженим Верховної Ради України  з прав людини 25 травня 2018 року було підписано меморандум про співпрацю.

Одним з основних напрямків співпраці, визначених у Меморандумі, є розроблення механізму відбору, навчання та залучення працівників системи надання безоплатної правової допомоги до спільних моніторингових візитів до місць несвободи, які здійснюються Національним превентивним механізмом.

Сергій  Дубчак, начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів Регіонального  отримав доручення  Уповноваженого Верховної Ради України  з прав людини здійснювати моніторинг стану додержання конституційних прав і свобод громадян, які перебувають в місцях несвободи. Під час робочої зустрічі з Володимиром Шевченком було обговорено питання проведення  таких моніторингових візитів.

Відповідно до статті 19 Закону України «Про Уповноваженого Верховної Ради України  з прав людини» для виконання функцій Національним превентивним механізмом Уповноважений залучає представників громадських організацій, експертів, учених та фахівців, зокрема іноземних на договірних засадах до регулярних відвідувань місць, зазначених у пункті 8 статті 13 Закону (місця, в яких особи примусово тримаються за судовим рішенням або рішенням адміністративного органу відповідно до закону, у тому числі ізолятори тимчасового тримання, кімнати для затриманих та доставлених чергових частин органів Національної поліції, слідчі ізолятори арештні доми, кримінально-виконавчі установи тощо).

Важливо!

Катування і жорстоке поводження є ганебним явищем сучасного світу. Упродовж багатьох десятиліть міжнародна спільнота намагається розв’язати цю проблему, приймаючи різні правові акти з питань протидії катуванням та створюючи відповідні інституціональні механізми, які мають забезпечити виконання цих функцій. Порівняно новим підходом, який, проте, вже довів свою ефективність у напрямі запобігання катуванням та жорсткому поводженню, є національний превентивний механізм, передбачений Факультативним протоколом до Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання, який було прийнято 18 грудня 2002 року.

Головна ідея національного превентивного механізму полягає у запровадженні системи регулярних, незалежних відвідувань будь-якого місця, що перебуває під юрисдикцією та контролем держави, де утримуються чи можуть утримуватися особи, позбавлені волі, за розпорядженням державного органу чи за його вказівкою, або з його відома чи мовчазної згоди.  Ці відвідування здійснюються з метою посилення, за необхідності, захисту таких осіб від катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання. Моніторингові відвідування місць несвободи незалежними експертами мають стримуючий вплив на державні органи й, відповідно, мінімізують ризик стати жертвою неналежного поводження та катування.

Єдинийтелефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).