назад
20.02.17

Самочинне будівництво. Правові аспекти легалізації забудови.

sambud

Проблема самочинного будівництва дуже поширена на теренах України, бо будівництво нашими громадянами житлових будинків та споруд на присадибних земельних ділянках при наявності усіх необхідних документів є частіше винятком, ніж правилом. Часто трапляється так, що громадянин з певних причин не оформляє усі необхідні документи перед початком будівництва. В результаті це призводить до того, що особа не може отримати право власності на забудову (не важливо, чи це гараж або приватний будинок), і, зрештою, не може її продати, подарувати чи заповісти у спадок.

 Фахівці Кременчуцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги консультують щодо узаконення прав громадян на самочинно збудовані споруди.

Будівництво вважається самочинним, якщо у діях особи є одна з ознак,  передбачених у п. 1 ст 376 ЦКУ, а саме – житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без відповідного документа, який дає право виконувати будівельні роботи, чи належно затвердженого проекту, або з істотним порушенням будівельних норм і правил. Тому дія цієї статті не поширюється на випадки розміщення на земельній ділянці об’єктів, які не пов’язуються із землею фундаментом і не визнаються у законодавстві нерухомістю.

На сьогоднішній день існують два способи легалізації самочинного будівництва – у судовому порядку або через Державну архітектурно-будівельну інспекцію України (ДАБІ). Розглянемо другий варіант:

Процедура прийняття в експлуатацію визначена в Порядку прийняття в експлуатацію і проведення технічного обстеження індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, громадських будинків та будівель і споруд сільськогосподарського призначення I та II категорій складності, які збудовані без дозволу на виконання будівельних робіт(затверджений наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 24.04.2015 р. № 79), далі – Порядок.

Даний Порядок стосується таких об’єктів:

  • індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських(присадибних) будівель і споруд, прибудов до них, збудованих у період з 05 серпня 1992 року до 12 березня 2011 року;
  • збудованих до 12 березня 2011 року громадських будинків I і II категорій складності, будівель і споруд сільськогосподарського призначення I і II категорій складності.

За цією процедурою для отримання права власності на самочинне будівництво заявникові необхідно звернутися до територіального органу ДАБІ з такими документами:

  • заява про прийняття в експлуатацію об’єкта (в ній вказується загальна інформація про заявника, найменування та місцезнаходження об’єкта);
  • звіт про проведення технічного обстеження будівельних конструкцій та інженерних мереж об’єкта. Технічне обстеження має проводитись кваліфікованими особами (суб’єктом господарювання, який має у своєму складі відповідних виконавців, що згідно із Законом України «Про архітектурну діяльність» одержали кваліфікаційний сертифікат, або фізичною особою – підприємцем, яка має кваліфікаційний сертифікат), котрі і складають звіт. Даний звіт має бути пронумерований, прошнурований та скріплений підписом особи, котра його склала. Документ лишається в замовника. Проте такий звіт не потрібен для індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, прибудов до них загальною площею до 300 квадратних метрів включно, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них загальною площею до 100 квадратних метрів. У такому випадку достатньо буде технічного паспорта.
  • декларація про готовність об’єкта до експлуатації (у двох примірниках). Її замовник складає за формою, наведеною в додатку 3 до цього Порядку.
  • засвідчені копії технічного паспорта та документу, що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою, на якій розміщено об’єкт.

Протягом 10 робочих днів з дня подання заяви здійснюється введення в експлуатацію об’єктів на безоплатній основі. Датою прийняття в експлуатацію об’єкта є дата реєстрації декларації про готовність об’єкта до експлуатації.

Замовник зобов’язаний протягом семи календарних днів з дня прийняття в експлуатацію об’єкта подати копію декларації місцевому органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування за місцезнаходженням об’єкта для подання такими органами інформації про прийнятий в експлуатацію об’єкт до органу державної статистики.

Для узаконення самочинного будівництва спочатку треба отримати в місцевому управлінні Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ) або в місцевій раді документи про прийняття в експлуатацію добудованих об’єктів. Потім – оформити право власності.

Звернутися за консультацією громадяни можуть до Кременчуцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою:  м. Кременчук, вул. Небесної сотні, 54, тел. (05366) 3-00-38.