назад

Санаторно-курортний відпочинок учасників бойових дій

SuR 190513Незабаром літо, і чимало громадян вже готуються до довгожданого відпочинку. У зв’язку з цим до співробітників системи безоплатної правової допомоги звертаються учасники бойових дій з питаннями щодо отримання санаторно-курортного лікування.

Відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» санаторно-курортними путівками забезпечуються:

                      учасники бойових дій;

                      особи з інвалідністю внаслідок війни;

                      члени сімей загиблих.

Для одержання санаторно-курортного лікування потрібно стати на облік в структурному підрозділі з питань соціального захисту населення районних/держадміністрацій, виконавчих органах міських рад для санаторно-курортного лікування.

При цьому діючі військовослужбоці і військові пенсіонери не звертаються до соціального захисту, вони отримують путівки від свого силового відомства.

Після постановки на облік необхідно подати до органу соцзахисту такі документи:

v  паспорт (копія та оригінал); 

v  заява на видачу путівки; 

v  медична довідка лікувальної установи за формою № 070/о;

v  копія посвідчення учасника бойових дій або інваліда війни та документ, що підтверджує безпосереднє залучення особи до виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення;

v  копія військового квитка.

Якщо орган соцзахисту не має можливості забезпечити санаторним лікуванням одразу, маєте право самостійно обрати санаторій для оздоровлення. Для цього необхідно:

– вибрати бажаний санаторій;

– повідомити управління соцзахисту про обраний санаторій.

Після перевірки санаторію на відповідність встановленим вимогам між органом соцзахисту, особою та адміністрацією санаторію укладається тристоронній договір про отримання путівки та надання лікування.

Зверніть увагу! Оплата путівки проводиться лише після проходження курсу лікування. Якщо обраним санаторієм надаються неякісні послуги, то особа має право відмовитись від лікування в цьому закладі та обрати собі інший санаторій.

Міністерство соціальної політики встановило граничну вартість путівки (ліжко-дня) за надання послуг із санаторно-курортного лікування у 2019 році, розмір якої відрізняється залежно від категорії відпочиваючого і складає, зокрема:

для осіб з інвалідністю внаслідок війни з числа постраждалих учасників Революції Гідності – 8760,00 (486, 7) грн. з податком на додану вартість;

для учасників АТО та ООС – 8760,00 (486, 7) грн. з податком на додану вартість.

Законодавством передбачено також грошову компенсацію вартості самостійного санаторно-курортного лікування, яка виплачується через два роки після звернення із заявою про виділення путівки або виплату грошової компенсації, якщо вони протягом цього періоду не одержували безоплатної санаторно-курортної путівки.

Компенсація  вартості  самостійного  санаторно-курортного лікування учасникам бойових дій,  учасникам війни, особам, на яких поширюється  чинність  Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» виплачується  за  їхнім  бажанням  у  розмірі  вартості  самостійного санаторно-курортного лікування на час проведення оздоровлення, але не більше ніж 524 грн. за оздоровлення у 2019 році.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1.
тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.