назад

Семінар для осіб, що перебувають на обліку у центрі зайнятості

05 квітня 2019 року начальником відділу «Маньківське бюро правової допомоги» Уманського місцевого центру з надання БВПД Миронюк І.М. взято участь у проведенні семінару для осіб, що перебувають на обліку в Маньківському районному центрі зайнятості на тему «Легалізація зайнятості». Крім того, з присутніми розглянуто питання, що стосуються відповідального батьківства та відповідальності за вчинення домашнього насильства.

Легалізація зайнятості населення та заробітної плати у нинішніх умовах залишається проблемною. Одним з основних завдань при вирішенні даного питання – є виховання в суспільстві негативного ставлення до явища тінізації доходів.

Підприємства, установи, організації та громадяни – суб’єкти підприємницької діяльності при виплаті заробітної плати повинні дотримуватись вимог чинного законодавства, нести відповідальність за навмисне порушення норм законодавства щодо виплати заробітної плати.

Зверталась увага присутніх на те, що відносини між роботодавцями та найманими працівниками не завжди відповідають нормам законодавства. Роботодавці ухиляються від сплати податків. Не рідкість і випадки, коли працівники взагалі офіційно не оформлені на роботу. Це робиться роботодавцями для того, щоб мінімізувати витрати та отримати максимальний прибуток. Такі працівники стають повністю беззахисними перед роботодавцями. Офіційно неоформлена на роботу людина ризикує залишитися без права на отримання соціальних виплат та пенсії.

В рамках проведення всеукраїнської правопросвітницької кампанії «Відповідальне батьківство», з метою підвищення обізнаності населення про механізм реалізації та захисту прав дитини на належне утримання та безпечне освітнє середовище під час семінару присутнім особам надано інформацію про розмір аліментів на утримання дитини, про податкову знижку на навчання дитини, про порядок отримання послуги «Муніципальна няня».

Разом з цим громадян ознайомлено з поняттям домашнього насильства, його видами, та видами відповідальності за його вчинення.

Зосереджувалась увага на колі осіб, щодо яких може чинитися таке насильство. Роз’яснено, що таке терміновий заборонний припис та обмежувальний припис, та на підставі чого і які органи ці документи видають.