назад
07.12.18

Семінар до Міжнародного дня людей з інвалідністю

Канівське БПД  для інвалідів5 грудня 2018 року з нагоди відзначення Міжнародного дня інваліда фахівцями Канівського бюро правової допомоги проведено інформаційний семінар на тему «Трудові гарантії працюючих осіб з особливими потребами» на базі Канівської міськрайонної філіі Черкаського обласного центру зайнятості.

Присутніх поінформовано, що особи з інвалідністю в Україні володіють усією повнотою соціально-економічних, політичних, особистих прав і свобод, закріплених Конституцією України, законами України та міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України. Права громадян, у тому числі людей з інвалідністю, на працю закріплені у статті 43 Конституції України, у якій, зокрема, визначено, що «кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується». Будь-яка людина, що має будь-яку групу інвалідності, має право на працю. 

У ході зустрічі розглянуто положення Конвенції про права осіб з інвалідністю, Кодексу законів про працю України, Закону України «Про відпустки», «Про охорону праці», «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні », «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні». 

Учасників заходу поінформовано про порядок надання людям з інвалідністю первинної, вторинної правової допомоги та про загальні засади діяльності бюро правової допомоги, а також надано інформацію про суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу у відповідності до Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

Також в рамках реалізації проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!», слухачів семінару було ознайомлено з проектом, завдання якого забезпечити українців інформацією про права, які гарантовані їм Конституцією і законами України, навчити ці права реалізовувати та захищати.