назад

СЕМІНАР «Ефективна соціальна допомога інвалідам та роль організованої громадськості. Механізм співпраці соціальних служб з громадськими об’єднаннями інвалідів”

26 листопада 2015 року пройшов семінар «Ефективна соціальна допомога інвалідам та роль організованої громадськості. Механізм співпраці соціальних служб з громадськими об’єднаннями інвалідів” організований Волинською обласною організацією інвалідів та Союзом інвалідів України, куди було офіційно запрошено Луцький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

 Зі вступним словом виступив голова обласної організації інвалідів Ощенков Григорій, привітав присутніх в залі, наголосивши, що основним завданням Волинської організації інвалідів є сприяння та участь у формуванні державної політики щодо вирішення соціально-економічних, політичних, творчих та інших актуальних проблем інвалідів, та забезпечення їх прав, а також інтеграції інвалідів у суспільство, попереджання всіх форм дискримінації щодо інвалідів всіх категорій та порушення їх прав.
Студенти педагогічного коледжу, в приміщенні якого відбувався захід, підготували для учасників концерт, чим підняли настрій та розрядили загальну обстановку.
Наступною взяла слово представник обласного центру зайнятості Наталія Михайлівна. Вона поінформувала учасників семінару про роботу центру зайнятості, подала позитивну статистику щодо працевлаштування та навчання інвалідів.
Директор Волинського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів пан Валерій Шевчук відзначив заслуги Фонду щодо допомоги інвалідам. Також пан Валерій запропонував на розгляд пропозиції з питань покращення соціального захисту інвалідів, створення необхідних умов для їх повноцінного життя, керуючись конституцією України та чинним законодавством. Крім того пан Валерій наголосив, що сьогоднішня система захисту, лікування та реабілітації інвалідів потребує змін, доповнень та модернізації. На сьогоднішній день життя інваліда – це мізерні розміри пенсій, виплат, відсутність путівок на оздоровлення. Існує проблема відторгнення інвалідів від суспільства, хоча, в той же час – інвалід – це не вирок.
Дане твердження підтримала в.о. директора Луцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ірина Войчук наголосивши, що основним завданням новоутвореної державної установи БВПД є максимальна ефективність правової допомоги, що орієнтована на задоволення потреб кожного клієнта. Пані Ірина розповіла про діяльність Центру, повідомила про категорії осіб, які мають право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги, розповіла, що розуміється під поняттям вторинної правової допомоги.
Серед інвалідів було поширено інформаційні листівки про діяльність Луцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та порядок її отримання.
На заключення було заслухано пропозиції щодо питань покращення соціального захисту інвалідів. Обговорилися актуальні питання  щодо не формального підходу, а реального виконання заходів з реабілітації, необхідності створення нових реабілітаційних цетрів та доступності до  усіх видів реабілітаційної допомоги , які передбачені законодавством.

post-1

post-2

post-3