назад
12.09.19

Семінар: «Право пацієнта на життя, повагу до гідності та захист від дискримінації»

Право на життя і право на повагу до гідності при наданні медичної допомоги, закріплено в Конституції України, Основах законодавства України про охорону здоров’я та Цивільному кодексі України. Проте не всім пацієнтам, які звертаються за лікарською допомогою, відомо про них.
Щоб подолати правову необізнаність, 10 вересня начальник Маньківського бюро правової допомоги Миронюк Ірина провела семінар із медичними працівниками та пацієнтами Маньківського центру первинної медико-санітарної допомоги на тему: «Право пацієнта на життя, повагу до гідності та захист від дискримінації».
Увагу присутніх було привернуто до ролі медицини, яка полягає у збільшенні тривалості та збереженні людського життя. При наданні медичної допомоги пацієнт має право на повагу до його гідності. Насамперед, це стосується поширення інформації про пацієнта, а саме неприпустимості розголошення медичної таємниці та розповсюдження неправдивої інформації.
Ніхто з медичного персоналу не має права обговорювати стан здоров’я пацієнта з іншими особами (колегами, іншими пацієнтами), консультувати інших осіб під час огляду чи консультації пацієнта, принижувати, осуджувати та обговорювати пацієнта. Все це є проявами приниження гідності особи.
Відповідно до законодавства України, заборонена будь-яка дискримінація пов’язана зі станом здоров’я.
Захист від дискримінації, пов’язаної зі здоров’ям, визначається в Конституції України. «Громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом. Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками», – зазначено у статті 24 Конституції України.
Відповідно до п. «и» статті 6 Основ законодавства України про охорону здоров’я, право на охорону здоров’я передбачає правовий захист від будь-яких незаконних форм дискримінації, пов’язаних із станом здоров’я.
Пацієнт, у разі прояву дискримінації, має право звернутися за захистом своїх прав до поліції та суду.
Після завершення семінару, пацієнтів центру ознайомлено з роботою Маньківського бюро правової допомоги, графіком роботи, переліком послуг, які можна отримати в бюро та розповсюджено буклети системи безоплатної правової допомоги та серію буклетів «Я маю право!».