назад
21.06.17

Семінар у прокуратурі Хмельницької області: про порядок надання безоплатної вторинної правової допомоги іноземцям та особам без громадянства

 1     У вівторок, 20 червня, керівниця Регіонального центру з надання БВПД у Хмельницькій області Наталія Стьопіна взяла участь у навчально-методичному семінарі «Міжнародно-правове співробітництво у кримінальному провадженні – дотримання міжнародних договорів та КПК України під час виконання процесуальних дій, екстрадиції, перейняття кримінального провадження». Організатором заходу стала прокуратура Хмельницької області.

     Очільниця регіонального центру розповіла учасникам семінару про порядок надання безоплатної вторинної правової допомоги іноземцям та особам без громадянства, яких затримано за підозрою у вчиненні злочинів як на території України, так і за кордоном, з метою забезпечення права на захист. Йшлося також про порядок інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання осіб, призначення таким особам захисника.

 2

     Як зазначила Наталія Стьопіна, право на безоплатну вторинну правову допомогу мають особи, на яких поширюється дія Закону України «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту». Такі особи можуть скористатися всіма  видами правових послуг, з моменту подання особою заяви про визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту в Україні, до прийняття остаточного рішення за заявою. Безоплатну вторинну правову допомогу держава також гарантує іноземцям та особам без громадянства, затриманим з метою ідентифікації та забезпечення примусового видворення, з моменту затримання.

     Крім того, директорка регіонального центру зауважила, що право на безоплатну вторинну правову допомогу мають громадяни держав, з якими Україна уклала відповідні міжнародні договори про правову допомогу, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, а також іноземці та особи без громадянства відповідно до міжнародних договорів, учасником яких є Україна, якщо такі договори зобов’язують держав-учасниць надавати певним категоріям осіб безоплатну правову допомогу. 

*   *   *

     Нагадаємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області розташований за адресою: вул. Свободи, 70, 2 поверх, офіс 222,м. Хмельницький. Тел. (0382) 720-149, 720-169, факс (0382) 720-149. Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги — 0-800-213103.