назад
01.03.19

Семінар з питань виборчого права

мц  захід у бібліотеці 3На 31 березня 2019 року призначено чергові вибори Президента України.

Згідно з Конституцією право обирати і бути обраним  – одне з ключових прав громадян України. Неодмінний обов’язок демократичної держави – забезпечити своїм громадянам можливість реалізувати це право.

26 лютого 2019 року фахівець Золотоніського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі – місцевий центр) Тетяна Жалобна провела інформаційний семінар з питань виборчого права з працівниками бібліотек Золотоніського району.

мц  захід у бібліотеці 1

«Для того, щоб дізнатися, чи включено виборця до Державного реєстру виборців та перевірити чи правильно вказано в Державному реєстрі виборців прізвище, ім’я, по батькові і виборчу адресу громадянина необхідно скористатися он-лайн сервісом «Особистий кабінет виборця» на веб-сторінці «Державний реєстр виборців» (www.drv.gov.ua), а саме: зареєструватися і направити запит.  На електронну адресу виборець отримає відомості щодо своїх даних у Державному реєстрі виборців», –  зазначила юрист.

мц  захід у бібліотеці 4

Відповідно до статті 19 Закону України “Про Державний реєстр виборців”, особа, яка набула права голосу або особа, яка має право голосу, виявила, що вона не включена до Реєстру, може за власною ініціативою звернутися до органу ведення Реєстру за місцем свого проживання на території України щодо свого включення до Реєстру. Ця особа подає органу ведення Реєстру письмову заяву із зазначенням відомостей про себе і пред’являє документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство виборця.  

Особа, яка набула права голосу і проживає чи на час набуття права голосу перебуває за межами України, може звернутися щодо свого включення до Реєстру до закордонної дипломатичної установи України за місцем свого проживання чи перебування із письмовою заявою із зазначенням відомостей про себе.

Під час заходу звернуто увагу на те, як реалізувати виборче право громадянам, виборча адреса (зареєстроване місце проживання) яких знаходиться на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, а також виборцям, виборча адреса яких належить до території, на яку поширюються повноваження органів ведення Реєстру Донецької та Луганської областей, що тимчасово не здійснюють ведення Реєстру. Вони можуть звернутися до будь-якого органу ведення Реєстру щодо свого включення до Реєстру.

Щодо голосування українців, які тимчасово перебувають в Російській Федерації повідомлено, що Центральна виборча комісія закрила дільниці для голосування в Росії на підставі подання Міністерства закордонних справ, тому реалізувати своє виборче право громадяни України зможуть за місцем своєї реєстрації в Україні.

Ті громадяни України, які перебувають на консульському обліку в дипломатичних установах України та території Росії і хочуть проголосувати на виборах президента, можуть зробити це на дільницях розташованих у посольствах  у Грузії, Казахстані або Фінляндії.

Інші громадяни України, які тимчасово перебувають за кордоном, повинні завчасно потурбуватися про включення до списків виборців на виборчих дільницях та подати заяву про тимчасову зміну місця голосування без зміни виборчої адреси. 

мц  захід у бібліотеці 6

Наприкінці зустрічі фахівець місцевого центру зазначила, що за захистом своїх порушених прав виборці можуть звернутися до суду, правоохоронних органів та місцевого центру з надання БВПД. З цією метою 30 та 31 березня 2019 року Золотоніський місцевий центр з надання БВПД працюватиме у черговому режимі з 09:00 до 17:00 години за адресою: м. Золотоноша, вул. Новоселівська, 1 офіс 17 ,  тел.2-35-83.

Серед присутніх поширено інформаційні буклети та плакати системи БПД та проекту  Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!»