назад

Шанс на нове життя під назвою «відновне правосуддя»

Пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину» подовжено на 2020 рік. Він охоплюватиме всю територію України. Таке рішення було прийнято за результатами пілоту, що торік проходив на базі системи надання безоплатної правової допомоги у шести регіонах. Десятки неповнолітніх, які вперше вчинили злочин невеликої або середньої тяжкості, замість судового переслідування змогли отримали шанс на нове життя.

Програма відновлення для неповнолітніх надає можливість дітям, які допустилися помилки у житті, не розлучатися зі своїми батьками, рідними та близькими. Не потрапляти під негативний вплив осіб, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі. Продовжувати навчання у школах та інших навчальних закладах. Займатися спортом, зустрічатися з дівчатами…

Ця програма застосовується за чотирьох умов. Перша – наявність потерпілої сторони. Друга – якщо неповнолітній вперше вчинив злочин невеликої або середньої тяжкості. Третя – визнання ним факту вчинення злочину. Четверта – і неповнолітній, і потерпілий дали згоду на участь у програмі. Якщо неповнолітній відшкодує шкоду і примириться з потерпілим, успішно пройде етап ресоціалізації, має шанс бути звільненим від кримінальної відповідальності. Медіаторами у цьому процесі виступають адвокати, які співпрацюють із системою БПД та успішно пройшли навчання.

Рідна мати Дмитра (ім’я героя змінено) померла понад 10 років року. Хлопець живе з батьком, мачухою та двома зведеними сестрами. Атмосфера у родині напружена, Дмитро відчуває себе зайвим, нікому не потрібним.

Хлопець непогано вчиться. Вже чотири роки займається реставрацією виробів із дерева, відновлює меблі, вікна, двері, підлогу. Цьому він навчився від батька. Як і більшість його однолітків, Дмитро має хобі. Він займається спортом – боротьбою. Захоплюється музикою – грає на ударних, трубі, співає. Дмитро компанійський, має лідерські навички.

Подія, яка призвела до сумних наслідків, сталася на парковці одного з торгівельних центрів Одеської області. Дмитро давно хотів мати мопед, але грошей на нього не вистачало. Цього раз хлопець не зміг втриматися – сказав власникові, що купить його мопед, але спершу хоче провести тест-драйв. Але повертати транспортний засіб Дмитро не став.

Продовження «пригоди» було цілком закономірним. Хлопця затримали правоохоронці. Мовою закону – неповнолітній вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст. 289 Кримінального кодексу України, тобто незаконне заволодіння транспортним засобом. Це карається штрафом від однієї тисячі до однієї тисячі двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

Можливість виправити помилку надала участь у проєкті «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину». Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області отримав від прокуратури заяву потерпілого та неповнолітнього про участь у програмі відновлення. Дмитро щиро розкаявся у тому, що зробив. Він примирився з потерпілим та відшкодував збитки – шкоду у розмірі 200 доларів США та повернув деталі мопеду його власнику. Пройшов заходи з ресоціалізації.

Зараз Дмитро продовжує працювати на фірмі батька, заробляє гроші на свою мрію – мопед. Часто робить акцент на тому, що скоїв дурницю, що усвідомлює свою всю серйозність вчинку, та розкаюється. Твердо переконаний, що краще заробити гроші, аніж красти.

Довідково: «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину» реалізується на базі системи надання БПД. Проєкт впроваджується Міністерством юстиції України, Генеральною прокуратурою України на базі системи надання безоплатної правової допомоги за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх та ГО «Платформа прав людини».