назад

Ще один крок до створення правової держави

ГПУ25 травня співробітники Генеральної прокуратури України з робочим візитом відвідали Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Херсонській області.

Під час візиту Леонід Сельников – куратор Херсонської області – поспілкувався з начальником відділу організації з надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру Оленою Іпатенко та  розказав про основні завдання та задачі новоствореного відділу Генеральної інспекції ГПУ.

Це відділ нагляду за додержанням законів при здійсненні оперативно-розшукової діяльності щодо прокурорів та працівників органів прокуратури, який призначений для боротьби з корупцією в рядах прокуратури. Адже сьогодні корупція в Україні набула масового характеру в масштабах всієї держави, проникнувши в усі сфери діяльності: бізнес, політику, соціальне життя, правоохоронну та судову системи, і нові факти з’являються в новинах чи не щодня. Так, міжнародне агентство Transparency International, яке представляє щорічний індекс сприйняття корупції, поставило Україну на 144-е місце із 178. Такий показник, безумовно, свідчить про тотальну корупцію в нашій державі. Україну випереджають тільки Камерун, Нігерія, Іран та Папуа Нова Гвінея.

На жаль, це соціальне явище впливає на стабільність та підриває Україну зсередини, тому боротьба з корупцією має стати пріоритетним напрямком в діяльності як законодавчих, так і правоохоронних органів, що, до речі, вже відбувається і є ще одним кроком до створення правової держави.

Леонід Олександрович пояснив, яким чином можна скаржитися на корупційні дії співробітників прокуратури Херсонської області. Тож якщо ви маєте відповідну інформацію, телефонуйте до відділу нагляду за додержанням законів при здійсненні оперативно-розшукової діяльності щодо прокурорів та працівників органів прокуратури ГПУ:

(044) 280 02 08; 066 625 00 05

або на e-mail:
Klims@gp.gov.ua

Довідка. Відповідно до ст. 1 Закону України «Про запобігання корупції», корупція – це використання будь-якою особою, що має хоч трохи влади, наявних у неї можливостей і повноважень для одержання незаконної вигоди.

Тобто, якщо вам відомо про корупційні діяння, зокрема, про:

  • отримання посадовцем неправомірної вигоди (хабар, подарунок, якісь преференції тощо),
  • використання посадовцем будь-якого державного чи комунального майна або коштів в приватних інтересах,
  • конфлікт інтересів – суперечність між приватним інтересом особи та її службовими чи представницькими повноваженнями, що впливає на об’єктивність або неупередженість прийняття рішень, або на вчинення чи невчинення дій під час виконання зазначених повноважень (це може бути, наприклад, участь у державних закупівлях підприємств, які пов’язані з посадовцями, що мають вплив на прийняття рішень щодо цих закупівель), про це йдеться в розділі 5 Закону,
  • порушення обмеження спільної роботи близьких осіб (ст. 27 Закону),
  • недотримання обмеження щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності (статті 25, 26 Закону),
  • порушення правил етичної поведінки (розділ 6 Закону),
  • неподання, або подання неправдивої декларації особою, яка зобов’язана декларувати свої доходи і видатки (розділ 7 Закону)
  • надання керівництвом незаконних доручень (стаття 44 Закону),

телефонувати до відповідного відділу.