назад
25.04.16

Що хвилює людей з вадами слуху, які живуть в Охтирці

160425 11Працівники Охтирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, а саме директор Тамара Козир та начальник відділу попередньої роботи з клієнтами Микола Кравченко, 22 квітня відвідали Охтирську організацію Українського товариства глухих, яка знаходиться за адресою вул. Мічуріна, 14-А.

На зустріч зібралося майже тридцять людей із вадами слуху, серед яких перекладач жестової мови – Наталія Лиховітько. 

Люди з вадами слуху зверталися із різноманітними запитаннями, в основному соціального характеру.

Особливий резонанс викликало питання жінки, яка у віці 57-ми років прагне всиновити дитину. Громадянка попрохала розповісти як це здійснити та куди звернутися. Микола Кравченко роз`яснив: «Громадяни України, які бажають усиновити дитину можуть звернутися з письмовою заявою про взяття їх на облік як кандидатів в усиновлювачі до служби у справах дітей за місцем проживання.»

Наступне питання стосувалося прибудови до квартири балкону. «Я проживаю на 1 поверсі багатоповерхового будинку, у квартирі, хотіла б побудувати балкон. Чи можна це зробити та яким чином?», озвучила охтирчанка. Працівники центру порадили звернутися до Охтирського відділу архітектури задля отримання будівельного паспорта. Пояснено, що таку дію можливо вчинити самостійно, але забудова не буде законною. Так як нема документів на землю, а лише на квартиру, у будь-який момент балкон можуть примусити знести.

Також звернулася особа похилого віку: «Мій син проживає за межами України, якщо скласти заповіт на  будинок, то чи взмозі він буде  отримати його?» Тамара Козир роз’яснила, що така можливість є. Іноземці спадкують так само як і громадяни України. Основною відмінністю спадкування громадянами інших держав та особами без громадянства є ставки оподаткування спадкового майна.

160425 12

Інша жінка попрохала допомогти вирішити проблему, яка довгий час турбує її: «Я маю за рішенням суду 3/20-х частки будинку, але де вони, чи яка кімната мені належить не знаю. Поясніть, будь ласка!»

Микола Кравченко зауважив, що жінка отримала рішення суду, за яким виділили ідеальну частку, а не фактичну. Тому необхідно подати позовну заяву до суду та провести судову експертизу, щоб зрозуміти чи є технічна можливість для виокремлення  такої частки в натурі.

Особи з вадами слуху задавали ще багато запитань, які потребували фахової консультації: пільговий проїзд у міжміському транспорті, одержання субсидії дитині війни, яким чином переоформили квартиру на сина, не витрачаючи значних коштів тощо.

 

Тамара Козир та Микола Кравченко уважно вислухали та дали вичерпні відповіді кожному. Також вони закликали присутніх у разі потреби звертатися до Охтирського місцевого центру і за наданням вторинної правової допомоги.