назад
10.04.17

Що передбачає проект нового трудового Кодексу України

SUM 2017 04 07 informaziya 1«Що передбачає проект нового трудового Кодексу України» – така тема круглого столу, який відбувся в Білопільському районному центрі зайнятості. В рамках співпраці  у ньому взяв участь керівник Білопільського бюро правової допомоги Ярослав ПОЛКОВНИЧЕНКО. Розмовляючи з жителями району, які стоять на обліку в центрі зайнятості, він наголосив, що поки в Україні діє застарілий Трудовий кодекс, створений при СРСР ще у 1971 році. Проект нового трудового кодексу було прийнято за основу 5 листопада 2015 року і направлено в Міжнародну організацію праці з метою його відповідності міжнародним стандартам, які закріплені Конвенціями Міжнародної організації праці та Директивами ЄС. Він має суттєві відмінності від попереднього. 

 

Згідно проекту нового Кодексу кожен новий працівник буде призначатися на роботу на основі підписання письмового трудового договору. Працівник має бути в письмовій формі обізнаний із своїми правами та обов’язками. Закріплено докорінно нові підходи до питання трудових відносин між працівником та роботодавцем. Сторона, що дає роботу і сторона, яка отримує роботу будують взаємовідносини на засадах компромісу. Прописано право роботодавцю збирати інформацію про працівника, який влаштовується на роботу.

Таке поняття як «профспілка» в новій версії Кодексу відсутнє. Ярослав ПОЛКОВНИЧЕНКО також підкреслив, що згідно нового Трудового кодексу за порушення дисципліни тепер можливе пред’явлення працівнику попередження. Це є новий вид стягнення на противагу звільненням та доганам, які були передбачені попереднім Кодексом.

Цікавим нововведенням є обідня перерва на спеку, яка буде нагадувати традиційну для жителів Південної Європи сієсту, коли з 14.00 до 16.00 все закривається на перерву.

Новий проект Кодексу про працю скорочує випробувальний термін до одного місяця. В Кодексі прописано, що працівник може відмовитись виконувати свої обов’язки, якщо заробітна плата не виплачується вчасно або не в повному обсязі. Також роботодавець має у письмовому вигляді обґрунтовувати свої причини не прийняття на роботу нового працівника. Цей документ можливо буде використовувати для позову до суду. Вводиться нове поняття «робота вдома». Тривалість щорічної відпустки має збільшитися з 24 до 28 днів.

Ярослав Олександрович також розповів присутнім про особливості  звільнення з роботи по новому Трудовому кодексу України. Він також відповів на запитання та надав інформаційні довідкові матеріали про Бюро правової допомоги.

 

За будь-якою інформацією правового характеру можна звертатися до Білопільського бюро правової допомоги за адресою: м. Білопілля вул. Соборна, 53, тел.: ( 05443) 910-87, 9-1089.