назад

Що потрібно знати про авторське право

copyright580Сьогодні завдяки інтернету створено безліч нових можливостей. Чи це пошук тематичного фото? Чи пошук та перегляд фільму? Завантаження програми чи гри? У переважній більшості це просто та задарма.
Ми маємо доступ до численної кількості інформації та зараз постає питання щодо захисту її авторського права.

Що ж таке авторське право?
Авторське право є інструментом власності, права і ключовою галуззю права; воно призначене захищати зовнішню форму вираження об’єкта (твір, малюнок, збірник, фотографія та інше), тобто їхнє «матеріальне втілення». Авторське право не може використовуватись для захисту абстрактних ідей, концепцій, фактів, стилів та технік, що можуть бути використані у творі.

Авторське право історично виникло внаслідок потреби захистити права авторів літературних творів та творів мистецтва; нині Авторське право поширюється фактично на будь-які результати творчої діяльності, включаючи комп’ютерні програми, бази даних, фільми, фотографії і скульптури, архітектурні проекти, рекламні проспекти, карти і технічні креслення.

Основним документом, котрий регулює сферу інтелектуальної власності є Закон України «Про авторське право і суміжні права». З появою соціальних мереж стало ще більш цікаво займатися авторським правом. З’явилася думка, що все, що ми викладаємо у Facebook є у вільному доступі, його можна без наслідків завантажувати і робити що завгодно. Якраз це і стало причиною величезної кількості позовів про порушення майнових прав. Коли ми викладаємо фото чи пост у Facebook чи іншу соцмережу, ми не надаємо безоплатний вільний доступ до нього. Ми даємо право на перегляд цього контенту. Коли хтось завантажує і використовує його, особливо, в комерційних цілях, це предмет судового позову. Ми би радили завжди питати, як мінімум, дозволу людини на використання її фотографії чи інформації. Або, як мінімум, посилатись на автора.

У статті ми спробуємо відокремити одні з головних аспектів, на які необхідно звертати увагу у випадку, якщо Ви потрапили в ситуацію, коли неправомірно використовують, ваш інтелектуальний продукт.

Згідно ст.54 Конституції України кожний громадянин має право на результати своєї інтелектуальної, творчої діяльності; ніхто не може використовувати або поширювати їх без згоди, за винятками, встановленими законом.
Первинним суб’єктом авторського права є автор твору.

Відповідно до ст. 1 Закону України “ Про авторське право і суміжні права» автором є – фізична особа, яка своєю творчою працею створила твір;
ім’я автора – сукупність слів чи знаків, що ідентифікують автора: прізвище та ім’я автора; прізвище, ім’я та по батькові автора; ініціали автора; псевдонім автора; прийнятий автором знак (сукупність знаків).

Згідно ст.11 Закону України “ Про авторське право і суміжні права» за відсутності доказів іншого, автором твору вважається фізична особа, зазначена звичайним способом як автор на оригіналі або примірнику твору (презумпція авторства). Авторське право на твір виникає внаслідок факту його створення. Для виникнення і здійснення авторського права не вимагається реєстрація твору чи будь-яке інше спеціальне його оформлення, а також виконання будь-яких інших формальностей.

У тому числі ст. ст. 440, 441, 443 ЦК України використання твору має здійснюватись лише за згодою власника відповідних майнових прав, крім випадків правомірного використання твору. Розміщення твору в мережі Інтернет є одним із способів використання твору.

Згідно ч. 1 ст. 52 Закону України «Про авторське право і суміжні права», за захистом свого авторського права і (або) суміжних прав суб’єкти авторського права та суміжних прав мають право звертатися в установленому порядку до суду та інших органів відповідно до їх компетенції.

Доволі часто в повсякденному житті виникає необхідність та потреба у використанні зображень, наприклад, в рекламних або інших комерційних цілях. Зволікаючи приписами законодавства в сфері інтелектуальної власності та авторського права, ми копіюємо фотографії в інтернеті, а згодом використовуємо їх для власних потреб.

Якщо говорити про авторське право на фотографію або зображення, то тут варто зазначити, що для фотографів, які використовують цифрову фототехніку, для доказу своїх авторських прав на фотознімок потрібно включати опцію автоматичного запису свого імені, зберігаючи RAW-негативи в архіві фотоапарата. Якщо ж ми говоримо про фотопарати із плівкою, то тут доказовою базою служить негативи (відзнята фотоплівка).

На фотографіях, розміщених в Інтернеті, розміщуйте на самій фотографії інформацію про автора. Прийнятий формат: © Ім’я-Прізвище Автора, Рік першого опублікування (наприклад, © Іван Іванов, 2018). Рекомендуємо розміщувати біля фото посилання на свій сайт, особливо якщо Ви публікуєте фотографії під псевдонімом.

Одним з найбільш надійних способів докази приналежності авторських прав є офіційна реєстрація авторських прав на фотографію.

Не бійтеся захищати свої права, у тому числі, авторські. Звертайтеся до системи безоплатної правової допомоги. Ви не тільки дізнаєтесь про свої права, а й отримаєте дієві механізми для їх захисту.